Аманда Сейфрид - семейство, коне, кози… щастие

Аманда Сейфрид е в ролята на звездата от нямото кино от 20-те и 30-те години Марион Дейвис в Нетфликс продукцията „Манк“ на режисьора Дейвид Финчър

Ирина Иванова 12 March 2021

Снимка: getty images/guliver

Откъде Аманда Сейфрид – доскоро просто една от многото красиви и достатъчно талантливи млади звезди на Холивуд – „извади“ тази цинична, уморена, странна, устата, дръзка Марион Дейвис, която най-вероятно ще остане в историята повече като дългогодишната любовница на медийния магнат Уилям Рандолф Хърст, отколкото като актриса? А може би, без сама дори да подозира, Аманда винаги е носила нещо от нея в себе си.

Никой никога не е бил толкова млад и красив, колкото 23-годишната Аманда Сейфрид в мюзикъла “Mamma mia!” (2008), където играе ролята на Софи, дъщерята на Дона (Мерил Стрийп). Златни коси, огромни морскосини очи, блестяща кожа с лек бакърен загар – Аманда прилича на Ботичелиевата Венера, родена от морската пяна. Филмът я посипва с обилно количество звезден прах, макар че тя вече е направила първия си пробив с филма „Гадни момичета“ (Mean Girls, 2004), където си партнира с Рейчъл Макадамс, Тина Фей и Линдзи Лоън. След “Mamma mia!” се снима в много филми, повечето от които със сравнително добър комерсиален успех: „С дъх на канела“ (Dear John) на Ласе Халстрьом, „Писмо до Жулиета“, „Червената шапчица“, участва и в продължението на сериала „Туин Пийкс“. Нито един от тях обаче не се превръща в истински, голям зрителски хит, нито пък някой впечатлява особено критиката. Единственото изключение е мюзикълът – отново мюзикъл! – „Клетниците“ (2012) по Виктор Юго, където тя играе Козет и където актьорският ансамбъл получава поредица от номинации и награди.  

Как Сейфрид стигна до „Манк“ на Финчър – пътят й в няколко щрихи.



защо мечтае да избяга

Марион, персонажът й в Манк, е пленница на Холивуд, затворена в златната клетка на всемогъщия Хърст. Самата Аманда от съвсем млада се ужасява от подобна съдба. Още на 22-годишна възраст започва упорито да си търси подходяща ферма, далеч от Холивуд, където да се установи и която да превърне в свой дом. Никога не е мечтала да живее в Бевърли Хилс например. В неотдавнашно интервю за „Ню Йорк Таймс“ Аманда разказва за злощастния кастинг, на който се явила като тийнейджърка и който все още не може да забрави. Режисьорът й наредил да се съблече за пробните снимки. „Трябваше да се разхождам по тениска и без бельо. Наоколо нямаше никой, който да се застъпи за мен, а аз бях все още прекалено млада и несигурна, за да откажа“ – спомня си тя. Убедена е, че Холивуд може да бъде много опасно място и че ако сам не си поставиш границите, индустрията ще те смели и ще те изплюе само за няколко години.

какво пише на левия й крак

Вероятно, след като сте прочели горното, си мислите, че Аманда просто играе ролята на ангел небесен за пред медиите. Нищо подобно! Тя не се притеснява да коментира, меко казано, странния факт, че татуировката, която има на левия си крак, гласи: minge (вулгарен жаргон за вагина). „Тази дума я научих от Колин Фърт, непрекъснато я използваше, докато снимахме “Mamma mia!” Накрая взех и си я татуирах и сега се смея всеки път, щом я видя.“ Аманда признава, че може да бъде доста откровена, обича „мръсните“ шеги и има вулгарничко чувство за хумор.



фалстартът

Родена в Пенсилвания в семейство на фармацевт и специалистка по трудова терапия, Аманда прави първия си опит пред камерата в сапунената сага „Докато свят светува“, където се проваля. „Снимах се в няколко епизода и бях толкова зле, че просто се принудиха да махнат героинята ми от сценария.“ Кой казва, че да снимаш сапунени сериали е лесно? Не и Аманда Сейфрид. Плаче в стаята си няколко месеца след като й съобщават, че повече няма да снимат с нея. Зарича се никога повече да не преживява това. Явява се на кастинг за роля в друга легенда в същия жанр – „Всички наши деца“. Резултатът е подобен. Аманда е напът да се сбогува с актьорската кариера, решава да смени попрището и се записва да учи оперно пеене. Точно тогава обаче се явява на кастинг за “Mean Girls” и колелото на кариерата й се задвижва. И до днес съжалява за оперното пеене, към което все още изпитва истинска страст. „Така и не успях обаче да овладея вибратото си“ – казва тя. Е, вибратото й се оказва достатъчно добре овладяно, за да й донесе по-късно ролята в мюзикъла “Mamma mia!”. Сейфрид печели ролята не само защото е изключително красива и напълно подходяща за ролята на Софи, но и защото се оказва, че за разлика от други кандидатки има всички необходими за случая умения, при това на почти професионално ниво – да пее, танцува и плува.



избегнала си куршума, Аманда!

Казва й го самата Шер, докато снимат втората част на “Mamma mia!” с участието на певицата. Шер разговаря с актьора Доминик Купър, който играе във филма гаджето, а впоследствие и съпруга на Софи, героинята на Аманда. Купър признава, че с Аманда са станали гаджета по време на снимките и са имали тригодишна връзка – до 2011 г. Кой знае защо Шер категорично отказва да му повярва и той се принуждава да извика Аманда, за да потвърди. Когато тя го прави, Шер поклаща глава и й казва: „Момиче, избегнала си куршума!“. А Шер знае какво говори.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР