Еолийски острови - вулкани, афродизиаци и сицилианско гурме

Ако харесвате море, дива природа и вкусна храна, Еолийските острови имат потенциала да се превърнат в любимата ви дестинация

Анна Шехтова 27 February 2021

Снимка: Анна Шехтова

Красивото присъствие на Анна Шехтова преди години придаваше на българската лайфстайл сцена европейско настроение. Бившият модел отдавна живее със съпруга си и двете им дъщери в Дубай, който днес категорично нарича свой дом. Споделя, че я привлича пъстротата на космополитния град, който предлага всичко на съвременния човек.

Най-големият й източник на енергия и вдъхновение, разбира се, са децата й, наследили по думите й артистичното й отношение към живота, към фотографията и усещането й за красота и естетика. Днес Анна Шехтова е превърнала страстта си към фотографията в професия. Успоредно с изложбите и проектите продължава да се усъвършенства в това изкуство. Помага й друга нейна страст – пътешествията.

Анна Шехтова

„Всяка дестинация оставя спомен в мен, който след време прераства в идея за фотографски проект. За мен фотографията е страст, изкуство, желание да представя през моя поглед красиви места и интригуващи личности.“

Сега Анна споделя с нас впечатления и снимки от една от любимите й дестинации.

Ако харесвате море, дива природа и вкусна храна, Еолийските острови имат потенциала да се превърнат в любимата ви дестинация. Името им е свързано с древногръцкия бог на ветровете Еол. Прелестните малки островчета крият внушителни пещери, малки екзотични заливи, закътани долчинки, тесни пътища и все още активни вулкани. Разположени в Тиренско море, североизточно от Сицилия, Еолите омайват с кристални морски води и спиращи дъха пейзажи. От Северна Сицилия до архипелага се стига с лодка.



Природни магии

Наричат Еолийските острови Острови на любовта заради начина, по който привличат като афродизиак. На два от тях – Стромболи и Вулкано – вулканите са създали красиви и леко меланхолични черни плажове. Едноименният вулкан, разположен на Стромболи, е активен и постоянно изхвърля по малко лава. Идеална възможност за екстремно усещане е да седнете на ръба на кратера и да се наслаждавате на невероятната гледка. Стромболи е най-красив през нощта, когато наподобява искрящ гейзер. Склоновете му представляват мозайка от жълт, червен, оранжев, черен и зелен пясък и покрити с цветя скали.

Древните потоци от лава са оставили дълбоки белези по пейзажа. Местните казват, че това е много чувствено място, остров на огън и страст. Тук е домът на необикновено растение, за което се твърди, че през нощта излъчва хипнотичен аромат, толкова силен, че предизвиква приятно замайване. Повечето местни семейства го отглеждат на верандата или пред вратата си.

Липари, Салина, Панарея

Най-големият и гъсто населен остров Липари (островите са познати още като Липарски) има оживен Стар град, прорязан от малки улички с цветни сгради. В замък от 17. век е приютен археологически музей с експонати, датиращи от 4000 г. пр.н.е. Градът привлича фотографи и режисьори с изключително красивите си пейзажи. На острова е сниман италианският филм „Пощальонът“. В продължение на векове Липари е бил световен център за производство на пемза.

Салина остави спомен у мен като един от най-екзотичните острови с безкрайните си лозя, засадени на стръмни тераси с изглед към морето. Красиво подредените ниви с каперси са гордостта на местните, износът е към целия свят. Едни от най-красивите плажове и гледки като Полара и Белведере са на този магнетичен остров.
Перлата на архипелага е Панарея, запазил типично италианската комбинация от лежерност и върховен шик. Панарея е най-ексклузивната лятна дестинация за италианците, привличаща с лукс и екзотика. Тук се живее бавно и се диша свободно. Има нещо магично в този остров – отразяващата се в белите стени лунна светлина, покритите с ярки бугенвилеи малки къщи, тесните улици, по които не се движат коли.

Ограничаването на урбанизацията е с цел запазването на островите в естественото им състояние. Къщите са направени от местни строителни материали – камък, лава, пемза, имат големи тераси или двор, обичайно засенчени от лози и ароматни пъстроцветни растения. Декорирани са с ярки орнаментирани плочки.



Гурме акценти

Еолийските острови са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2000 г. и са обявени за защитени обекти заради вулканите си. Но освен спиращи дъха панорами островите предлагат вино и ястия, които виртуозно преплитат местните традиции с най-доброто от сицилианската кухня.

Еолийската кухня е повлияна и подчинена на морските традиции в региона. Комбинация от местни подправки се използва за подсилване вкуса на прясната морска храна. Често ресторантите не предлагат меню, тъй като храната е предимно catch of the day, това което са уловили през нощта.

Изискано приготвената прясна риба, леко подправена с натурални аромати, оставя спомен за незабравимо гастрономично изживяване. Характерно еолийско ястие е така нареченото па̀не, което наподобява пица с каперси, босилек, моцарела, домати. Каперсите, които се отглеждат на архипелага, са популярни и присъстват често в местните ястия. Типичното вино Малвазия съблазнява със златистия си цвят, със свежест и сладък, обгръщащ вкус с аромат на захаросани плодове. Традиционната сицилианска гранита, разбира се, присъства и в местната кулинария като предпочитан десерт, но с нов вкус на черници, отглеждани повсеместно по дворовете. Местните се гордеят с рецептата си за сладко от черници.

Лекотата на битието

Животът на островите е лек, свободен, донякъде безгрижен, лишен от суетата на другите луксозни дестинации, но в същия момент предлагащ незабравима изискана почивка. Денят започва с вълнуващ изгрев, красивото утринно небе дава обещание за нов прекрасен ден. Безлюдните все още улици блестят със следи от утринната роса, създават усещането за чистота и свежест. Малките магазинчета едно по едно отварят врати и разбуждат града. Пъстроцветните рибарски лодки се завръщат със сутрешния улов. Аромат на прясна риба и лек полъх на бриз се преплитат с наситения мирис на растения и лозя.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР