Италианска афера

Новият албум на Марио Тестино е романтично обяснение в любов към неговата втора родина

Краси Генова 28 September 2020

Снимка: Taschen

Пред обектива на родения в Перу фотограф са заставали най-красивите, най-скандалните и най-аристократичните жени на света. Сред тях Даяна Спенсър, Жизел Бюндхен, Мадона, Донатела Версаче, Бионсе, Кейт Бланшет, сестрите Стефани и Каролин Монакски и Кристин Стюарт. 65-годишният фотограф от години е на чисто с признанието си, че обича мъже, но женската красота му действа вдъхновяващо. Въпреки звездния списък с музи Тестино посвещава новия си фотографски албум Ciao на втората си голяма любов, която нарича и своя втора родина – Италия.

Перуанецът е наследник на италианска фамилия, която имигрира в Лима преди десетилетия. Благодарение на това Марио Тестино се сдобива с италиански паспорт, дал му свободата да пътува и открива света.

„Италианският паспорт ме превърна в гражданин на света. Перуанският документ не ми даваше такава свобода. Това е и една от причините голямата ми страст – фотографията, да стане моя професия, която пък ми даде шанса да се срещна с много интересни хора, да живея наистина „долче вита“ и да се чувствам щастлив!“, категоричен е той в интервю за блога на италианския журналист и писател Ален Елкан. Бившият съпруг на Маргерита Аниели (дъщеря на легендарния италиански бизнесмен Джани Аниели, б.р.) е съавтор на Тестино в албума Ciao и в интервюто си позволява да му зададе и някои неудобни въпроси.

Първият от тях е свързан с Мадона. Много близки приятели преди години, днес Мадона и Марио Тестино отбягват да се срещат на публични места. По неофициална информация причината е, че в един период от живота си двамата делят общ любовник – бразилския модел Хесус Луц. По ирония на съдбата именно Тестино я запознава със синеокия Аполон, който бързо зарязва фотографа и се втурва в обятията на поп певицата. Това довежда до сериозен разрив в отношенията им. Тестино години наред избягва коментари за Мадона, но сега казва пред Елкан: „Да, познавам я. Силна жена с много набито око. Трябваше да снима кампанията си с Gucci с легендата Ричард Аведън, но нещо не се разбраха и се свърза с мен. Така започна моят професионален контакт не само с нея, но и с модната компания Gucci. Снимал съм я за корицата на списание Vanity Fair заедно с дъщеря й Лурдес и съм работил по обложката на албума й Ray of Light. Провокативна личност, която промени не само света на музиката, но и на шоубизнеса като цяло“.

Първата му среща с Италия е в далечната 1977-а, когато Тестино пристига във Флоренция и Рим по покана на близки приятели. „Втория път, година по-късно, отидох да си купя дрехи, защото по онова време живеех в Лондон и имах нужда да обновя гардероба си. Аферата с Италия продължи с незабравимо пътуване в началото на 80-те. Бях на 28 години, готов да превзема света. Преминах през много модни агенции и списания в опит да намеря работа, но ми затваряха вратата под носа. Години по-късно с мен се свърза Франка Соцани, която бе видяла мои снимки, публикувани във Vogue с представяне от Ана Уинтур. Мога да кажа, че Франка е основният виновник за кариерата ми на моден фотограф.“

Според Тестино между Соцани и Уинтур винаги се е усещала тиха надпревара, а сега по ирония на съдбата двамата им наследници са семейство. Модният фотограф Франческо Кароцини, син на Франка, застава пред олтара с дъщерята на Ана – Бий, година след смъртта на прочутата си майка. За нея и обкръжението й Тестино не пести похвали. „По онова време тя беше редактор в списание Lei. Видяхме се, разгледа портфолиото ми и веднага поръча няколко фотосесии. В онзи момент всички водещи издания публикуваха кадри на Брус Уебър, чиито снимки се отличават с една характерна американска мечта, което не е моят стил. Затова започнах да търся вдъхновения в Милано, в артистичността, традициите, красотата. Снимах хора по улиците, търсех документалния характер със силно изразен артистичен елемент.

Бях силно повлиян от Ричард Аведън, Ървин Пен, Хелмут Нютън, Сесил Бийтън, но бях ужасен от копирането им и затова започнах да търся свой собствен стил.“

Купува си камера от летището в Амстердам по съвет на приятели, защото е много по-евтино от Италия. Първата му сериозна поръчка идва от Джани Версаче. „Беше истински артист. Имаше ясна представа какво иска и как го иска и не правеше компромиси. Винаги беше няколко крачки напред от останалите. Снимах го седмица преди да умре. А дни след това снимах и Даяна. Двамата си отидоха толкова млади, а можеха да дадат на света, на изкуството, на живота толкова много.“

Фотографският албум, който носи краткото и ясно заглавие Ciao, е оформен в три раздела – хора, дестинации, храна. Трите важни съставки, които оформят магията, наречена Италия. Сърцето, окото и небцето се разхождат в рая, който Тестино открива за себе си преди десетилетия и оттогава не спира да благодари на дядо си, заради когото е една четвърт италианец. Албумът се продава на цена 60 евро.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР