Джоел Мейеровиц - окото на 11 септември

07 September 2020

На 11 септември от 18:30 в Софийска градска художествена галерия е откриването изложбата на единствения професионален фотограф, извоювал възможността да документира опустошенията и реконструкцията на Световния търговски център след същата дата преди 19 години – Джоел Мейеровиц.

Признат за един от най-влиятелните улични фотографи и основоположник на Новата цветна фотография, Джоел, както самият той вече сподели пред EVA, избира да снима в цвят, защото иска да отрази не трагичността на събитието, а животът, който кипи, за възстановяването на руините от разрухата.

„Животът сред разрухата беше толкова добре организиран – ни разказа Мейеровиц, - и разписан почти като сценарий за голяма филмова продукция. И всеки на нея имаше роля във филма. Моята беше да наблюдавам, да се удивлявам, да реагирам на неочакваното, да бъда човекът, който разговаря с хората, изслушва историите им, снима ги, записва имената им. Реагирах спонтанно и се стремях да покажа смисъла на това, което откривах.“

Изложбата, поглед в „забранения град“, е 12-то издание на платформата “Майстори на фотографията и ще продължи до 25 октомври.

Джоел Майеровиц има над тридесет издадени книги и над 350 самостоятелни и групови изложби в най-престижните музеи и галерии по целия свят. Кадрите, които заснема „На кота нула“, са основата на голям национален архив The World Trade Center Archive, който е част от постоянната колекция на Музея на Ню Йорк (Museum of the City of NY).

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР