„Американа”: книгата на Чимаманда Нгози Адичи, която трябва да прочетете през 2020

eva.bg 11 September 2020

Днес ще си говорим за литературата, която въздейства, засяга важни проблеми и по този начин става част от разказа за времето, в което живеем. Разказ, който утре ще бъде история.

Проблеми, любов и литературно майсторство - представяме ви “Американа”:

Една от десетте най-добри книги на десетилетието според списание TIME;

Носител на National Book Critics Circle Award за проза, 2013;

Носител на наградата на Chicago Tribune за проза, 2013;

Една от десетте най-добри книги на 2013 г. според New York Times Book Review и ВВС.

Това са първите неща, които трябва да кажем, когато говорим за “Американа” - защото наградите и високата оценка, които получи, са оценка за качеството й.

“Американа” засяга класическите теми за любовта, отношенията между мъжа и жената, но едновременно с това обръща внимание и на расовите различия и дискриминацията в най-класическото им поле за изява - Америка. В търсене на отговори на фундаментални за човешкото съществуване въпроси, Чимаманда чрез художествените образи поставя под въпрос различните културни и ценностни разбирания. Авторката нееднократно директно и индиректно ни подсказва колко порочни са генерализациите и колко невъзможно е да вкараме някоя раса, народ или дори миниобщество в еднакви за всички рамки.

Чимаманда Нгози Адичи използва чужди думи (най-често с нигерийски произход), които говорят за богатството на нейната родна страна. Американската литературна традиция запазва тези думи в оригинал, защото “читателят не бива да бъде подценяван” и се смята, че именно подобни авторови решения запазват автентичността на съдържанието и силата на неговото послание.

Имали разлика между 2013 г. - 2020 г.?

На фона на събитията, които 2020 г. не спира да ни поднася и на отново възродилия се (и сякаш никога неизчезвал) расов проблем в Америка, този роман идва като идеално четиво, което да даде на хората “хляб за размисъл”. Дори само 7 години по-късно логично идва въпросът: “Как би звучал романът, ако беше написан днес?”. Тук е моментът да отбележим, че в него темата за расизма е засегната с много сдържан и завоалиран тон. Самата Чимаманда неведнъж в хода на разказа разкрива позицията си по въпроса за премахването на различията, като казва, че дори този проблем да изглежда решен на повърхността, в дълбочина него все още го има. И със своята история авторката се опитва да “измъкне” проблемите наяве. Днес те са по-ярки от всякога.

Какво можем да кажем за авторката?

Чимаманда Нгози Адичи е петото от шест деца в нигерийско семейство. Родена през 1977 г., едва на 19-годишна възраст тя заминава за САЩ. Израства в семейство на интелектуалци и от малка проявява интерес към литературата и писането. До ден-днешен Чимаманда запазва любовта към родната си Нигерия, като смята, че с писането си има мисия, а именно - да изгради мост между различните култури и раси. Под светлината на прожекторите влизат не само творбите, но и самата тя - като пример за успех и личност с харизма и блестящ ум.

Неслучайно сред нейните почитатели са Опра Уинфри и Хилари Клинтън. Адичи е достатъчно смела, за да се захване с тежки теми като расизма и идентичността и да представи своята гледна точка в търсене на промяна. Благодарение на качествата си Чимаманда е:

Един от водещите глобални мислители на 2013 г. според списание Foreign Policy;

Личност на годината за 2014 г. според списание Forbes Африка;

Една от стоте най-влиятелни личности в света за 2015 г. според списание TIME.

Ако търсите вдъхновение от авторката и извън романа “Американа”, тя редовно изнася публични лекции, а TED talk-овете винаги се превръщат в сензация, която разпалва сериозни обществени дебати.

Затваряйки романа, у читателя остава лека горчивина. Разбираме, че колкото и да сме различни, всички ние, хората, се борим за сходни неща. Всеки човек иска да намери своето място в света, да обича и да бъде щастлив - базови ценности, които в този роман са представени по изключително въздействащ начин. Но това, което прави книгата толкова специална е, че вкарва читателя в богатството на културни различия и проблеми по много лек и приятен начин с помощта на силата на любовта.

Ще завършим с оценката на Los Angeles Times, най-точно описваща това, което ви очаква. „Отчасти любовна история, отчасти социална критика и един от най-добрите романи, които ще прочетете тази година.“ Не чакайте повече, потопете се в един свят, който няма да ви остави безразлични!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР