Лятно ни е! Мартина Вачкова пред EVA

На всичко отгоре е август – следобедът на годината

Адриана Попова 08 August 2020

Снимка: Красена Ангелова

„На всичко отгоре е август – следобедът на годината“, пише Георги Господинов. Дали това лято ще ни е толкова следобедно, колкото ни се иска, дали ще може да изпием точно толкова коктейли на плажа, колкото ни понася, дали ще облечем лятна жълта рокля, за да влезем в мечтите на Веско Маринов – предстои да видим.

Поискахме назаем малко настроение от неколцина любими приятели на EVA и вижте какво се получи. А първият въпрос от анкетата ни хрумна от Джим Дент, американец, учител през по-голямата част от времето си, който е написал симпатична книга за пивоварните в САЩ: „Идеалният летен ден е, когато слънцето грее, вятърът духа, птиците пеят, а косачката е счупена“. Наздраве, Джим, и дано косачката ти да е винаги счупена!

Стартираме августовската ни анкета с Марта Вачкова, актриса, която през август ще се снима в 10-ия сезон на „Откраднат живот“

Идеалният летен ден е, когато… грее слънце и има лек морски бриз. Аз съм Лъв и обичам да ми е топло, но не и да умирам от жега.

Мечтана морска дестинация, защо? През годините се движех между крайно северни и крайно южни точки на нашето Черноморие и винаги си намирах по някой празен плаж, на който да съм сама или с малко приятели, но тези плажове вече напълно изчезнаха. Сега любимо кътче имам в Гърция. Много мечтая за Малдивите. В Дубай много ми хареса това, че въздухът и морската вода са с една и съща температура – 32 градуса. Слънцето залязваше в 5 и половина, а ние седяхме на плажа до 8 вечерта на светлини от прожектори, с които огряват плажа, за да се чувстваш като в ден.

Какво бихте налели на лятото? Май вече три години – аперол с този портокалов вкус и балончетата от просекото.

Предпочитан плажен аксесоар. Парео. Мразя да нося много багаж на плажа, хавлии, тежки неща, а пареото можеш и да го облечеш, и да си легнеш върху него.

С кого не бихте отишли на море? С някой мрънкащ, на когото все му е топло, пясъкът му пречи, вълните са големи. Искам да бъда с хора като мен, които обожават слънцето и солената вода.

Брои ли се лятната любов? Брои се. Но тя никога не просъществува, когато се върнеш в града. Нямам такъв случай. Лятната любов си е за морето, не е континентална, но се брои, защото и там има чудни неща, които се случват.

Докъде стигате с плуване? Много е важно, като тръгнеш да плуваш, да си даваш сметка, че трябва и да се върнеш, и да си разпределяш силите. Имам хитър номер – плувам навътре и после започвам да плувам успоредно на брега. На 5–6 години се научих да плувам, помня майка как ме учеше да лежа по гръб, без да мърдам. Аз съм риба, мога да не излизам от водата цял ден, но така и не се научих да плувам правилно като дъщеря ми. Тя е съвършеният плувец, но с нея се занимаваха сериозно и треньори. Да можеш да плуваш правилно е богатство.

Кой номер SPF ползвате? За лице – 50-и, за тяло – 20 или 30. Но не съм много редовна и затова винаги почернявам. Не обичам да се мажа на плажа. Сутрин слагам, преди да изляза, но след това забравям.

Над водата или под водата? И трите, дедо попе. Различна радост е. Над водата общуваш с компанията. Много обичам с приятелки да плуваме и да си разказваме, наше си време. Под водата също е страхотно преживяване. Тази тишина и самота, които ги има отдолу, са прекрасни. Опитвала съм и с апарат, но там трябва друго спокойствие. Дъщеря ми – пак ще кажа – тя е царица, толкова спокойна, родена за дайвинг. Аз съм по-сприхава, но ми е много интересно.

Имате ли плажни ритуали – табла, карти, плажен волейбол, с джет по главите на хората, гълтане на корема, заравяне до шия в пясъка, „чорлави глави – като пирати/пеем и чакаме зората“...? Нито едно от тях. Обичам тишината. Да седя и да го съзерцавам това море. Много обичам да го правя сутрин и вечер, когато няма хора. Не просто да изпратя слънцето, но и да изчакам стъмването на скалите. С компанията си взимаме пуловери и спални чували, четем книга, докато стане толкова тъмно, че вече не се виждат буквите. И най-любимият ми четец е Владо Пенев. Така доста романи сме изчели на морето.

Кога свършва лятото? Когато спреш да мечтаеш. Лятото е сезонът на младостта. След него идва зрелостта и отиваме към остаряването. А спреш ли да мечтаеш, остаряваш. Дори да дойдат септември и октомври, ако мечтаеш за лятото догодина, то продължава.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР