Дизайн на промяната

Как коронавирусът ще промени проектирането на домовете ни и какви нови функции ще бъдат въведени в интериора? Пандемията драстично се отрази на начина ни на живот и това поражда нови предизвикателства. Част от тях бяха обсъждани на световния интериорен форум Stockholm Furniture & Light Fair

Елка Влаховска 24 August 2020

традицията среща модерността

Снимка: Stockholmsmassan

Живеем във времена на големи промени, когато домовете ни не само се превърнаха в хоумофиси, но и станаха главни герои в периода на карантината. Излишно е да казваме, че това ще промени начина, по който ги обитаваме, както и начина, по който ги проектираме.  Никой не беше свикнал да живее в дома си по 24 часа на ден, така че това е началото на голяма промяна и постави на фокус добрия интериорен дизайн.

Според водещи в света компании проектирането на домовете няма вече да набляга предимно на естетическите критерии, а ще потърси начините за повишаване на качеството на живота в дома с внасянето на усещане за комфорт и благоденствие.
Както писахме в дигиталния брой на EVA през май, в концепциите за интериорите се въвежда нидерландското понятие никсен – да си позволиш да не правиш нищо и да не изпитваш чувство на вина от това. Свързано с усещането ни за уелнес, това принудително забавяне на темпото на живот търси и своите интериорни изражения – като обособяването на малки интимни пространства за четене например или пре-връщането на спалнята в пространство, подобно на светилище.   

Новото нормално: работа от дома

Въпреки че това е типично за фрийленсърите, за повечето от нас работата от вкъщи въобще не беше обичайна. Но е много вероятно тази криза да докаже на компаниите, че всъщност е възможно да се работи от дома, а на хората, които работят от дома, че могат да подобрят усещането си за продуктивност и благоденствие. Със сигурност ще видим дизайнерско осмисляне на специални работни пространства в интериора, истински домашни офиси, много повече от временно обособени ъгли в една стая. Удобни офис мебели, добро осветление, ефективни контейнери за съхранение – скоро ще забележим присъствието им в дома. В допълнение на това дизайнерите се ориентират и към проектиране на пространства, които да са подходящи за видеоразговори, тоест да бъдат възможно най-звукоизолирани, но и естетически приятни за показване на екран.

Затворени пространства вместо отворена схема

Пребивавайки в карантина седмици наред със семейството и децата, повечето от нас ще преразгледат концепцията за лично пространство. Това може да ни накара да преосмислим офор-млението на дома към затворени помещения вместо отворените планове, ключова тенденция в интериора през последните години, в която кухня-хол-трапезария-кът за четене бяха в едно пространство. В резултат на това на първо време можем да видим нови устойчиви и многофункционални звукоизолационни решения както в облицовките на стените, така и в настилките. Хигиената на дома също се превърна в ключов въпрос, така че с ускоряването на развитието на новите технологии се очаква в домовете ни да се появят филтриращи въздуха и водата системи, които да осигуряват мониторинг на качеството им. Ултравиолетовите лампи също може да бъдат интегрирани в дома, защото те предпазват от бактерии и вируси.

Гласов контрол и смарт технологии

„Умното“ управление на дома, включително и чрез гласов контрол, от години навлезе в живота на хората. Но ако сме честни, преди докосването на определени повърхности да се превърне в проблем, повечето от нас смятаха, че смарт технологиите са само специална екстра или признак на лукс. Сега обмисляме колко ръце могат да докоснат дръжката на входната врата (особено ако живеем в апартамент в жилищна сграда) или бутоните на асансьора. Ето защо гласовият контрол може да се превърне в набираща скорост тенденция. Друга тенденция е ориентирането към проектиране на складови помещения, като килерите. Ако досега смятахме, че тези пространства са жизнеспособни само в големите къщи, след тази криза вероятно ще променим мнението си, пазарувайки по-големи количества стоки наведнъж онлайн.



Градинарство в дома

След карантината в апартамент всички ще искат да имат малка градина или поне малка тераса, където да прекарват време на открито. Всички неща, свързани с градинарството, ще имат огромно завръщане, заедно с появата на нови начини за включване на зеленина в домовете. Вертикалните, както и зимните градини се очаква да преживеят „бум“, както и обособяването на закрити помещения, оборудвани с изкуствена светлина, въздух и вода, в които да отглеждаме сами храната, която консумираме.



Домашният playground

Ако холовете по време на карантината се превърнаха в учебни стаи за децата ни, да обърнем поглед към детското помещение. Според психолозите детската стая не бива да бъде натоварвана с идеята за учене и работа, а да се превърне в истински playground. Ето защо се очаква да наблюдаваме някои забавни интериорни промени като монтиране на шведска стена за катерене, мини баскетболен кош, обособяване на мини голф пространство или окачване на тавана на въжета за катерене, люлеене и въобще всякакви занимания, наричани на детски език „маймунджилъци“.

По-малкото е повече, а местното е по-добро

Минимализмът се завръща триумфално, защото установихме, че можем да живеем и с по-малко. Вплитането в интериора на местен дизайн и изработка също ще бъдат нарастваща тенденция, защото ще дават ползи на местните производства за сметка на неустойчивите продукти, „произведени в Китай“. Дизайнерите в момента с особен интерес ревизират наследството по съвременен начин, като хвърлят мост между традиция и модерност.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР