Детоксът - дали е безполезен?

Вредни и страшни, токсините ни заплашват отвсякъде: от въздуха, храната, водата, битовата химия и козметиката, дрехите и детските играчки. В това поне ни убеждават екоактивисти и последователи на детокса. Но така ли е наистина?

Люба Вангелова 22 August 2020

Токсините са отрови с естествен произход, които се произвеждат например от туморни клетки, бактерии, паразити, гъбички, растения и морски безгръбначни. Според екоактивисти токсичен ефект имат и натрупаните замърсявания, които могат да се изчистят с диети и козметични процедури.

Както винаги, истината е по средата – токсичен ефект може да имат и най-безобидните витамини. Всичко зависи от дозата, начина на живот и други фактори. И обратно – неща, които приемаме за опасни, невинаги ни тровят. Например ботоксът, който се използва в козметиката, е ботулинов токсин и е една от най-опасните отрови. Инжектиран правилно, той е безопасен, за разлика от ботулизма, който ежегодно причинява смъртта на много хора заради неправилно приготвени храни като риба, месо и гъби. Оказва се, че често не се замисляме кои всъщност са токсините в ежедневието ни.

Здравейте, ние сме токсините!

Потенциалните външни източници на токсини – познаваме ли ги? Веднага се сещаме за серен диоксид, въглероден оксид, олово, азотен оксид, бензол и много други елементи, които причиняват възпалителни процеси и нарушения в клетъчния метаболизъм. Все още няма единодушно решение как да се неутрализират или балансират последствията от влиянието им. Разбира се, само сокотерапия няма да помогне за подобряване на ситуацията.

Пластмасата – използваме я за какво ли не, както и за приготвяне и съхранение на храната. Някои видове пластмаса, особено при нагряване, отделят бисфенол. Учените категорично ни стресират с твърдението, че натрупването му в организма оказва влияние на хормоналната система, особено на нивата на естроген. Едва узнали колко е средното количество на бисфенол, което получавате месечно, ето че се задава нова заплаха – фталатите. Това е още едно токсично вещество, буквално невидима заплаха, тъй като го получаваме и от въздуха, и от водата. Алармата трябва да бъде чута най-вече от мъжете – учените предупреждават, че фталатите са опасни предимно за мъжката хормонална система.

Оп, не сме приключили! Алуминиевото фолио – ето още един източник на токсични микроелементи. Има го и във вашия кухненски шкаф, дори сте свикнали да приготвяте храна с него. Учени от САЩ, Турция и група изследователи от Египет и ОАЕ доказват, че заедно с продуктите, които са били в контакт с алуминиевото фолио, в организма навлиза и неголямо количество от токсините, съдържащи се в него. Натрупването им има негативно влияние върху здравето, по-специално развитието на Алцхаймер, макар че за хипотезата още не са събрани достатъчно научни доказателства. Но на нас ни стига дори съмнението.  

(Не)редовно прочистване

Не! Нашият организъм има потенциала да се освобождава от всичко, което заплашва здравето му или просто не му носи полза. Той е система за самопочистване. Тази функция е заложена от природата, като тя ни е дала и необходимите органи за това: черен дроб, бъбреци, бели дробове, черва и дори кожа. Идеята е да поддържаме точно тези органи в идеално здраве, за да може да си вършат работата безупречно. В този смисъл детоксът провокира скептицизъм сред много учени.

Медицински или не?

Объркване може да настъпи сред професионалистите, а какво да кажем за „простосмъртните“. Често маркетинговите трикове използват неправилно термина „детокс“. В това е проблемът. Преди да закупите определен продукт, чието действие е рекламирано като „детокс“, е добре да намерите отговор на въпроса: „Какви токсини точно премахва?“. Ако става дума за остатъчни продукти от собствения метаболизъм на човека, то тогава организмът е напълно в състояние да се справи сам. При определени условия в естествения процес на прочистването му може да настъпят нарушения. При всеки човек системата за прочистване има строга генетична определеност и свой начин на работа.

Ако обичате месо, четете внимателно следващите редове. За много хора то може да е токсичен продукт, тъй като по отношение на преработването му ензимната им система се справя по-трудно от тази на другите. Това е генетична особеност, която може да способства за натрупването на пикочна киселина, отлагаща се в ставите, в пикочната и в жлъчната система и пречи на здравословното функциониране на организма. В този случай условно можем да наречем пикочната киселина токсин. За да установите имате ли определени метаболитни проблеми, са необходими подробни изследвания и специалист, който да ги анализира. А имайки предвид, че това е предимно генетичен проблем, е и въпрос на индивидуален подход.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР