Почина Енио Мориконе

Някои разказват с думи, други – с картини, а Мориконе – с музика. Разказва покъртително. Блестящо!

eva.bg 06 July 2020

Снимка: getty images/guliver

На 91-годишна възраст почина един от най-големите филмови композитори – италианската легенда Енио Мориконе.

Носителят на Оскар и автор на музиката на над 500 филма е починал в болница в Рим, в следствие на усложнения от падане, при което чупи бедрена кост.

Енио Мориконе, известен като Маестрото, добива особена популярност с музиката си към редица класически уестърни, като винаги ще го свързваме с „Добрия, Лошия и Злия” на Серджо Леоне.

„Карах го да пише музиката преди да започнем снимките на филма, защото тя е част от самия сценарий“, казваше приживе покойният Серджо Леоне за Енио Мориконе.

В последните години бе предпочитан композитор от Куентин Тарантино, който е негов огромен фен. Именно музиката на Мориконе за филма „Омразната осморка“ (2015) на Тарантино му донася първия и единствен Оскар за оригинален саундтрак. Може да се похвали обаче с шест номинации и почетна статуетка за цялостно творчества, която през 2007 година му връчва друга легенда – Клинт Истууд.

За първите филми – в които си партнира с бившия си съученик Серджо Леоне, – понеже нямат пари за оркестър, Енио включва изстрели, гласове, сицилиански традиционни инструменти, тромпети, нови електрически китари „Фендер“, тропот и цвилене на коне, скърцане на спирачки, всичко, което му попадне. И това се превръща в запазената му марка. За цели 500 филма! А режисьорът Серджо Леоне – в съвършената му работна половинка.

Въпреки работата си с много американски режисьори отказва да научи английски, да живее в Холивуд и да приеме предлаганата му там вила. Не може да понесе мисълта да се „затвори“ в град, където композиторите са се превърнали в производители на музика, правят я на синтезатори и я възлагат на аранжори за обработка.

Още може да прочетете в ексклузивното интервю на Енио Мориконе за EVA през 2015 година.

Почивай в мир, Маестро!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР