Даяна Пикасо - на две ръце

Внучката на Пикасо Даяна създаде колекция от артистични бижута, вдъхновени, за всеобща изненада, не от платната на прочутия си дядо, а от една от любимите си скулпторки – Луиз Буржоа.

Краси Генова 16 June 2020

Даяна Пикасо

Снимка: getty images/guliver

Внучката на Пабло Пикасо – Даяна Пикасо (дъщеря на едно от най-обичаните от него деца – Мая), създава компанията Mene (в превод „Компания“), за да има пълната свобода да експериментира с изкуството и бижутерията висша мода.

Доказателство е новата ексклузивна серия от бижута, вдъхновени от творчеството на Луиз Буржоа.

Обявена за най-влиятелната скулпторка на 20. век, Луиз Буржоа е прочута с феминистките си послания и позиция в защита на творческата свобода на дамите – обстоятелство, впечатлило Даяна още като тийнейджър. Десетилетия по-късно с тази колекция тя отдава почит на Буржоа, като превръща в бижута някои от най-прочутите й творения – паяка и спиралата.

„Жената, която през целия си творчески път се опитва да провокира осъзнаването на силата на нежния пол, ще бъде отново вдъхновение за много жени!“, така Даяна Пикасо представи колекцията си на форума за луксозна бижутерия в Женева преди няколко месеца.

Всички елементи и символи в работата на Луиз Буржоа са пряко свързани с личните й преживявания. Силно интимни проекти са и трите образа, които оформят звездното трио бижута в тази ексклузивна колекция. „Паякът“ е известен в архивите на Луиз Буржоа като скулптура, която носи и името „мама“. Вдъхновена е от майката на Луиз – Жозефин Форио, която умира, когато дъщеря й е на 21 години. Приживе връзката между двете е много дълбока, дори в креативна посока, защото от тийнейджърските си години Луиз помагала на майка си във възстановяването на тъкани и килими.

„Арката на истерията“ е името на друга известна скулптура на Луиз Буржоа, вдъхновена от трансформациите на тялото под натиска на емоциите – от дълбоките психологически конфликти до оргазма. Работата й в тази посока се опира и на трудовете на прочутия френски невролог Жан-Мартен Шарко, който се смята за един от пионерите в установяването на състоянието, наречено „истерия“.

Третият символ, който оживява от творенията на Луиз Буржоа в колекцията на Mene, е спиралата. В работата на прочутата скулпторка спиралата е символ на неспирния кръговрат на енергията и на еволюцията – какавидата, която се превръща в красива пеперуда.

Даяна Пикасо обожава дядо си, но истинското й вдъхновение винаги е идвало от силните жени край него. Такава е била и баба й, прочутият модел на художника – Мари-Терез Валтер, както й майка й Мая. Когато преди две години в парижката галерия „Гагосян“ се представя изложбата „Мая и Пикасо“, на която куратор е самата Даяна Пикасо, тя споделя, че в архивите на семейството се пазят ценни фотографии, показващи едно непознато лице на художника. „Геният с добро сърце е изненада за мнозина. Много книги и филми показват Пабло като суров и жесток човек, но истината е, че той е бил обладан от таланта и гениалността си, а отвъд тях е имал и голямо сърце!“

По професия арт историк, Даяна Видмайер Пикасо прекарва години в библиотеки и музеи, за да защити дипломната си работа, посветена на старите майстори в живописта. Освен изкуството другата й страст, още от студентка, са часовете, прекарани в залите на френски аукциони. „Обожавам аромата на време, характерен за тези места. И всички странни хора, които продават и купуват странни неща. Едно от най-незабравимите ми преживявания бе продажбата на кушетка за пациенти на прочутия френски психолог Жак Лакан, който е бил много близък приятел на дядо ми. Винаги, когато в семейството на Пикасо е имало проблем, той препоръчвал услугите на Лакан. С всеки спомен, разказан от майка ми Мая, се приближавах все по-близо до дядо, когото всъщност не познавам!“

Даяна Пикасо е една от малкото наследници на Пабло Пикасо, която не живее в неговата сянка. Опитва се да работи в посоки и по проекти, които нямат нищо общо с него. „Има по-важни хора и проекти за мен!“, коментира в интервю за списание W тя. Най-важният човек в живота й е тригодишната й дъщеря Луна, с която споделя страстта си към пътешествията. „Човек е човек, когато пътува и открива. С Луна обичаме да си организираме приключения и да откриваме целия свят заедно. Нещо, което е липсвало на всички наследници на Пабло Пикасо – споделеният с него живот!“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР