Енигмата Виктория

Новите 20

Краси Генова 08 June 2020

Снимка: личен архив

В един култов филм с участието на Ал Пачино и Елън Баркин морето е от любов, но в живота на варненката Виктория Георгиева то е синя бездна от ноти. Заради пандемията от коронавирус Вики се размина с тазгодишната „Евровизия“ - конкурсът, който трябваше да се проведе през май в Ротердам, бе отменен, а в 64-годишната му история това е първата нулева година.

Преди тази новина голяма част от медиите в Нидерландия и Белгия предричаха триумф на Вики. После дойде друга новина - че участниците, които трябваше да представят страните си, ще направят това догодина, само че с нова песен. Решението за участието на Виктория Георгиева е вече взето и заедно с продуцента Геновева Христова тандемът обещава да стигне до върха. Стискаме палци и песента, която екипът ще подготви за „Евровизия“ 2021-а, да се радва на също толкова много и шумни овации като тазгодишната Tears Getting Sober.

Вики и екипът й обаче продължават да работят с неотслабващо темпо за подготовката на дебютния й солов албум, който се очаква през септември. Малкото свободно време, което й остава между репетициите и подготовката на песните за албума, тя прекарва в компанията на домашните си любимци. Обожава кучетата и е сред хората с големи сърца, които подкрепят приютите за бездомни животни ежемесечно с малки суми. Преди две години намира малко кученце на пътя, което осиновява и отглежда заедно със златистия ретривър у дома. Освен почитателите й у нас и по света, сега дебютния й албум очакват и те.

Вики, вече представи българската песен за конкурса „Евровизия”, в която участваш като композитор и текстописец. Какъв беше пътят ти към Tears Getting Sober („Отрезвяващи сълзи“)?

Възможно най-неочакваният. Заедно с другите автори бяхме в студиото и се опитвахме да започнем работа по песента, но всеки път се случваше нещо – сякаш всичко се опитваше да ни попречи да създадем нещо хубаво. Част от композиторите, които бяха в паралелна сесия до нас, получиха паник атаки и се наложи да извикаме бърза помощ. Беше доста тежък момент, който решихме да вкараме в песента. Младото поколение редовно се сблъсква с тези проблеми, затова решихме да покажем, че надежда винаги има и тя е вътре в нас, просто трябва да я открием.

Феновете и критиката са категорични, че се усеща силното влияние на Били Айлиш върху теб. Не се ли страхуваш, че сянката й ще попречи на изявата на твоето истинско аз като артист?

Много творци по света имат близко усещане за музиката и това е напълно нормално. Аз и екипът ми искахме да върнем истинските, живи инструменти, за да покажем нещо по-различно и докосващо. Музиката ми носи послание и то е да бъдем себе си.

Имаш силна подкрепа от страна на българската компания „Лигна груп“ и един от създателите й Геновева Христова, която е твой продуцент. Връзката изпълнител–продуцент е особено важна в кариерата на всеки артист. Къде са допирните ви точки и къде са точките на кипене?

Геновева е страхотен продуцент и съм благодарна, че реши да застане зад мен. До голяма степен мненията ни се припокриват, което ми позволява да покажа истинската Виктория.  

Пътят на едно момиче от Варна до световните музикални сцени си е направо българската версия на „Роди се звезда“. Подготвена ли си за предизвикателствата и изпитанията, които те очакват?

Доста години търсих себе си и се опитвах да се водя по наложените стандарти, но с времето осъзнах, че трябва да покажа истинската си същност, без да се притеснявам от мнението на останалите. Сега определено съм страшно нахъсана да сбъдна мечтите си. С екипа ми работим денонощно по подготовката на първия ми албум.

Защо ти е важно да пееш?

Музиката ме потапя в паралелна реалност. Един свят, който те изолира от всички проблеми и ти показва положителната страна на нещата. Животът ми е музика от дете и мисля да остане така за още доста години напред.

Винаги съм смятала, че се иска голям кураж един артист да изправи себе си, гласа си, артистичното си оръжие пред целия свят и да каже – аз мога! Как събра този кураж?

Всички знаят, че бях много срамежлива и неуверена. Работих в продължение на няколко години върху тези неща и съм благодарна на продуцента и екипа ми, че стоят плътно зад гърба ми и ми помагат да преодолея тези проблеми.

Кой или какво изпълва сърцето на Виктория?

Изпълват го музиката, животните и семейството ми!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР