Какво е „Далгона кафе“ и как да го приготвим?

eva.bg 09 June 2020

Снимка: Instagram

Ако сте сред активните в социалните мрежи, със сигурност сте попадали на апетитно изглеждащата напитка, наречена „Далгона кафе“.

Всъщност този начин на приготвяне на кафето се роди по време на карантината, а хилядите снимки на напитката в Инстаграм изкушаваха все повече и повече хора да си я приготвят, докато това кафе не се превърна в истински хит.

Рецептата за „Далгона кафе“ идва от Южна Корея и е кръстена на популярни корейски бонбони, на чийто вкус напомня. Кафето стана много популярно, когато южнокорейският актьор Джънг Ил-Уу говори за него в телевизионно предаване и там сравнява сладкия му вкус с бонбоните. Той вкусва напитката за пръв път в заведение в Макао, Китай. И така мълвата за „Далгона кафе“ започна да се разпространява буквално като вирус във всички социални мрежи. Няма блогър, който да не е документирал, че е в крак с новия тренд. В TikTok клиповете с хаштаг #dalgonacoffee са особено популярни. Ето как и вие да разнообразите дозата си кофеин за деня със „звездата“ сред кафетата в момента.

Какво ви е нужно?

2 супени лъжици разтворимо кафе

2 супени лъжици захар

2 супени лъжици гореща вода

400 мл. прясно мляко (може да бъде и веган)

Щипка канела или настърган шоколад

Начин на приготвяне

Сложете кафето, водата и захарта в малка купа. Разбийте всичко с миксер, най-добре ръчен, докато не се получи много гъста, светлокафява пяна. Ако предпочитате кафето топло, затоплете млякото предварително, ако пък не – директно сипете в една по-висока чаша за кафе, някъде до средата й. Изсипете отгоре гъстата смес. Гарнирайте с канела или настърган шоколад.

Ако не сте почитатели на кафето, можете да го замените японския зелен чай – Матча. Трябва ви Матча на прах, както и два яйчени белтъка. Разбийте всичко, по същия начин както е описано по-горе.

Тази рецепта прилича много на начина, по който в Индия се приготвя т.нар. „Phenti Coffee“, с единствената разлика, че индийците изсипват млякото върху сместа, а не обратното. Кафето Далгона обаче има по-красив вид.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР