Чисто съзнание

Елка Влаховска 25 May 2020

Снимка: пресофиси

„Хората рядко постигат успех, ако не се забавляват с това, което правят“, казва Дейл Карнеги, който посвещава живота си на това да учи хората как да успяват в живота. Ето защо, изправени пред нелеката задача на разчистването на дома, е по-добре да се настроим  така, сякаш ни очаква истинско приключение. Въпросът засяга не само сферата на бита, но и начина ни на мислене. Методът KonMari на японката Мари Кондо неслучайно стана популярен в целия свят.

Да знаеш как да разчистиш дома си и в резултат на това да отвориш нови посоки в живота си за някои понякога е болезнен процес, защото кой може да  изхвърля или да подарява притежанията си с лекота?

Но ползите от това домът да не е отрупан с ненужни неща са многобройни. На първо място е по-лесно да се поддържа ред и чистота, вещите престават „да се крият“ или „да изчезват“ точно в момента, когато са нужни. Човек може да се движи свободно в пространството, а не да заобикаля предметите, което предизвиква стрес на подсъзнателно ниво. И не на последно място, някои притежания могат да бъдат продадени, което освобождава финансов ресурс за онова, което искрено желаем.  

Но откъде да започнем?

Организирането на вещите в кутии, кошове или допълнителни шкафчета не помага, защото поражда желание за нови покупки. Водената от консуматорската култура склонност да търсим щастие в притежанията си може да се осуети единствено чрез раздялата с тях. Премахването на вещи от дома поражда  въпросите за страстта, ценностите и това, което е наистина най-важно за нас.

Ето и няколко полезни съвета за начинаещи в прилагането на философията „по-малкото е повече“.

Всеки ден изхвърляйте по една дребна вещ. На първо място това са хартиените носители, които са надживели времето си – тетрадки, тефтери, стари списания, бележки за платени консумативи и т.н. Това ще премахне 365 ненужни предмета всяка година от дома ви. Отделяйте всеки ден по 5 минути за тази дейност, за да си създадете навик.

Подарете дрехите, които не носите. Окачете всичките си дрехи на закачалки, обърнати в една и съща посока. След като носите определен тоалет, върнете го на закачалката и обърнете в другата посока. Махнете всичко, което не сте облекли в продължение на 6 месеца.

Поемете предизвикателството 12-12-12. Намерете 12 предмета, които да изхвърлите, 12, които да подарите и 12, които да задържите в дома. Ще останете изненадани от себе си, докато правите това. Влезте в дома си, сякаш посещавате дома на приятел. Напишете първото си впечатление за това колко чист и организиран е той и направете промени. Снимайте работния кухненски плот или мястото в дома, което смятате за претрупано с вещи. Отстранете част от предметите и направете снимка отново. Така ще бъдете наясно какво искате да разчистите.

Накарайте приятел или член на семейството да обходи дома и да предложи кои предмети трябва да бъдат отстранени. Аргументирайте се пред него защо тези вещи ви трябват. Ако не можете да го убедите, значи е време да се отървете от тях.

Използвайте метода на четирите кутии. Вземете кутии и ги маркирайте: „за боклука“, „за раздаване“, „за запазване“ и „за поставяне на друго място в дома“. Влезте във всяка стая и поставете всяка вещ в една от тези кутии. Не пропускайте нито един елемент, колкото и да го смятате за незначителен. Това може да отнеме дни, седмици или месеци, но ще ви помогне да видите колко предмета искате да притежавате и от какво точно бихте желали да се освободите.

Притежаването на по-малко е далеч по-изгодно от организирането на повече, защото ни освобождава от желанието да трупаме вещи, а това вече създава възможност за значителна промяна в живота.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР