Методът KonMari

Как да разчистим и подредим дома? Според Мари Кондо трябва да се задържат само онези вещи, които запалват искрица радост в сърцето, които „сияят“. Голяма грешка се оказва и подреждането по малко всеки ден

eva.bg 17 May 2021

Системата за почистване и подреждане на дома KonMari, която спечели милиони почитатели по целия свят, е разработена от Мари Кондо. Експерт по подреждането, с четири книги зад гърба си и сериозен бизнес модел, нареждащ я сред стоте най-влиятелни жени в света според списание Time, японката успява да превърне досадната домашна работа в приключение.

Според Мари Кондо трябва да се задържат само онези вещи, които запалват искрица радост в сърцето, които „сияят“. Голяма грешка се оказва и подреждането по малко всеки ден. Изходът е в маратонското подреждане, при което изваждаш всичко на пода и го „прехвърляш“ през ръцете си. Само така ще направиш разликата между истински ценните неща, онези, с искрицата радост, и другите, без които можеш.  

Ето и няколко от правилата на Мари Кондо

Непотребните дрехи не са домашни – не пазете блузата или панталона, които не носите навън, защото са захабени или демодирани, с идеята, че ще ви вършат работа вкъщи. Единственото изключение са любимите памучни тениски.

Кутиите за обувки – няма нужда да купувате специални кутии или разделители от магазините за мебели. Кутиите за обувки в повечето случаи изглеждат добре и са идеални поставки за козметика, бурканчета с подправки, за подреждане на чорапи, разписки и т.н.

Олекване надясно – окачете тежките и по-тъмни дрехи отляво, леките и по-светли отдясно. Това енергизира визуално гардероба и шкафовете.

Сезонното прибиране – смяната на летни със зимни дрехи е досадна, енергоемка и... ненужна работа. По-добре ги разделете грубо на памучни и вълнени, когато ги подреждате по рафтовете. При ограничено пространство приберете в кутии само специфични сезонни предмети като бански, сламени шапки или пък ръкавици, шалове.


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР