Етичният гардероб

За вредите от метода KonMari и алтернативата му

Елка Влаховска 27 December 2019

Мари Кондо е вдъхновила милиони хора по света да изчистят домовете и гардеробите си от излишния боклук. Но какво се случва с всички тези ненужни неща, които „спират да ни доставят радост“?

Според World Wear Project (американска компания за рециклиране на текстил) 85 процента от дрехите се озовават на сметищата. А според статистиката на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ американците годишно произвеждат около 15 милиона тона текстилни отпадъци. Ако искаме да си го представим нагледно – на всеки две минути по един камион за боклук с дрехи отива на сметището.

Експертите смятат, че изобретеният от Мари Кондо метод, наречен KonMari, само изостря проблема. След излизането на шоуто й Tidying Up With Marie Kondo в Netflix през януари тази година, е установено, че в САЩ потоци от стари неща се изсипват в благотворителни фондове или в ръцете на дистрибутори на секънд хенд, като само малка част от вещите могат да имат втори живот.

Към тази тема се обръща Елизабет Клайн, базиран в Ню Йорк автор, журналист и експерт по потребителска култура, която твърди, че методът KonMari е твърде импулсивен и неекологичен. През август тя публикува книгата си „Осъзнатият гардероб“, която доразвива екологичните идеи на предходната й книга – „Шокиращо високата цена на евтината мода“.

Според Клайн съветите на Мари Кондо не трябва да се приемат като крайна истина, тъй като този подход води до производството на още по-големи обеми боклук. Вместо това тя предлага по-обмислен подход: „Самите потребители са отговорни дали ненужните неща ще имат втори живот или просто ще се окажат на сметището.“

Ето шест полезни съвета от Елизабет Клайн, които могат да ни помогнат да почистим гардероба си, без да навредим на природата.

1. Вместо да хвърляте решително дрехи, които вече не „блестят“, опитайте се да им дадете втори шанс. Когато разчиствате гардероба, огледайте внимателно какво не сте обличали от дълго време и помислете дали не можете да го комбинирате с нещо ново, така че да създадете стилна визия. Очевидно е, че най-екологичният формат е да носите дрехите, които вече имате.

2. Ако искате старите дрехи, които не желаете вече да носите, да намерят нов собственик, важно е те да са в добро състояние. Винаги трябва да следите за чистотата им и незабавно да се отървавате от всякакви петна и мръсотия. Ако е необходимо, занесете ги на поправка – дори скъсаните копчета намаляват шансовете им за „оцеляване“. Да, отнема известно усилие, но ще знаете, че дрехите ви могат да попаднат в добри ръце и няма да се превърнат в боклук.



3. Най-сигурният начин да се уверите, че дрехите ви ще получат втори живот, е лично да се справите с този въпрос, като намерите купувач или организирате парти за размяна. Не винаги продажбата е най-доброто, макар че е хубаво да получите поне малко пари за тях. По-важен е фактът обаче, че може да видите дали вашите дрехи ще отидат при някой, който ще им се радва и ще ги носи.

4. Намерете организации, които приемат секънд хенд предмети. След като анализират гардероба, повечето от нас или изхвърлят ненужното, или даряват дрехи. Преди обаче да дарите стари неща някъде, трябва да сте сигурни, че те отговарят на критериите за подбор – някои организации например приемат само нови дрехи, така че съществува риск облеклото отново да се озове на боклука.

5. Според законите на пазара за препродажба хората са по-склонни да купуват сезонни стоки. Когато искате да разчистите гардероба си, извадете само дрехите, подходящи за сезона. Може да вземете решение според това какво носите в момента.  

6. Поне веднъж годишно правете пълен одит на гардероба си. Да се отървете от всичко излишно е чудесен начин да разберете от какви неща ще се състои новият ви гардероб и как да подходите по-разумно към пазаруването. Почистването на гардероба е като прозрение – разбираш какво харесваш и вече имаш и какво липсва. Не се доверявайте само на импулсивните покупки или на желанието да следвате последния писък на модата. Осъзнайте какъв е вашият стил и пазарувайте качествени стоки целенасочено.

„Преди осем години, когато написах книгата „Шокиращо високата цена на евтината мода“, прочистих гардероба си, занесох дрехите си на благотворителна организация и се чудех какво ще се случи след това. Къде бих пазарувала? Какво бих облякла? Какво би помислил светът за моя малък трактат срещу бързата мода? Оказва се, че много хора търсят нов и по-пълноценен подход към облеклото, и аз веднага се озовах в страхотна компания. Доста скоро животът ми започна да се променя към по-добро. В новата си книга искам да споделя опита си от изминалите години с едно ново поколение читатели, които биха приели идеята да изградят своя нов, етичен към природата гардероб“, казва Елизабет Клайн.

Книгата „Осъзнатият гардероб“ може да се поръча от Amazon.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР