За обноските и децата

Невена Басарова е основател и управител на Първа детска академия за добри обноски, където обучава деца, тийнейджъри и техните родители как да се държат в обществото

Поля Александрова 17 May 2020

Снимка: личен архив

Невена Басарова е основател и управител на Първа детска академия за добри обноски, където обучава деца, тийнейджъри и техните родители как да се държат в обществото. Създател е на иновативната методика „Гъвкава дисциплина“, с помощта на която децата се възпитават в уважение към правилата и в същото време имат свободата и простора да се развиват. На пазара този месец, като част от каталога на издателска къща Софтпрес, е и първата й книга с практични съвети за деца и родители. Това беше и поводът да я попитаме колко лесно е да се работи с деца и защо всъщност е важно да ги възпитаваме в добри обноски.

Разкажи ни с няколко думи за себе си. Как се появи интересът ти към занимания, свързани с възпитание на деца и подрастващи?

Изключително логична личност съм – това е една от силните ми страни. Винаги съм търсила причинно-следствена връзка във всичко, винаги съм търсила справедливостта, верните отговори и правилните въпроси. Може би затова се ориентирах и към правото. Завърших право, това беше моя детска мечта. Работих като юрист успешно, получих високо признание в кариерата си, но с появата на първото ми дете открих една друга част от себе си – творчеството, креативността, красотата... Открих начин на мислене, който не е подчинен на логиката, а е свързан с чувства и с емоции. Покрай игрите с детето и възпитанието му, неговото общуване с другите деца, както и моето с други родители, видях липсата на подготовка на един образован човек да бъде родител. Така започнах да чета всякаква литература, свързана с психология и възпитание. Не ми стигна, започнах и курсове, обучения, квалификации, сертификации и така стигнах до това, което правя днес.

сегашното поколение деца е много по-податливо на спазване на правила и граници, когато им ги обясним, разкажем, опитаме се да ги мотивираме да ги спазват
Ти си създател на  „Първа детска академия за добри обноски“. Защо реши да напишеш и книга на тази тема?

Истината е, че по-правилното име на „Детска академия за добри обноски“ е „Академия на живота“. Това, което се случва в Академията, се случва и в живота – в междучасията, вкъщи, на улицата, когато децата играят, когато си почиват или пък когато общуват с родители, братя и сестри. Написването на тази книга е едно съвсем естествено продължение на дейността ми в Академията. Така това, което се случва там, става достъпно за хората от уюта на дома им.

Какво означава добри обноски? Защо е важно да учим децата на такива от най-ранна детска възраст?

По дефиниция да имаш добри обноски означава да спазваш правилата и да показваш уважение към другите. В един по-широк смисъл да имаш добри обноски, това е да бъдеш щастлив и успешен. Добрите обноски са начинът, по който се показваш и заявяваш себе си на другите и цялото общество. Дали ще си усмихнат, дали ще си чист и спретнат, дали ще спазваш местните традиции и обичаи, когато пътуваш, дали ще подариш подходящ подарък, дали ще покажеш толерантност и уважение, дали ще споделиш нещата, които притежаваш – всъщност това е начин на общуване между теб и теб и между теб и обществото. Защо е нужно децата да усвояват тези обноски от малки? Винаги е по-лесно да научиш нещо правилно от самото начало, отколкото да поправяш лоши навици на по-късен етап. Едно от най-големите желания на децата, които посещават Академията, е да имат приятели, а добрите обноски са път към това.

Смяташ ли, че съвременната образователна система се докосва до тази материя по някакъв начин, и необходимо ли е всъщност да има часове по добри обноски?

Истината е, че използвахте най-правилната дума – докосва, защото точно това прави българската образователна система – съвсем деликатно и повърхностно засяга темата. Изключително важно е в образованието да се постави акцент върху меките умения. Това включва не само добрите обноски, но и емоционалната интелигентност.  Едно от важните условия едно дете да бъде успешно в училище е да бъде добре прието от учителите и от съучениците си. Защото може да бъде много умно, да учи с лекота, но ако в междучасието се е скарало с някого, ударили са го, не намира приятели и подкрепа, то няма как да изяви себе си и да покаже качествата си. Всички знаем колко зависими от емоциите са възрастните, какво остава за децата. Един отличен ученик може да не се справи на матура или изпит именно заради стрес, липса на увереност и самочувствие.

Важно ли е участието на учители и родители в тези процеси? Какво е най-важното, което трябва да знаят „големите“?

Цялото общество има отговорност да научи детето на добри обноски. В съвремието последните са нещо много нужно и практично, защото една от темите в добрите обноски днес е общуването в интернет пространството. Как и на кого може да изпратим съобщение, как и в какъв срок се отговаря, кое е позволено да напишем и кое не... Едно от най-важните неща, които трябва да знаем, е, че сегашното поколение деца е много по-податливо на спазване на правила и граници, когато им ги обясним, разкажем, опитаме се да ги мотивираме да ги спазват, а не просто да ги изкрещим в лицето им с императивен тон.  Важно е да се общува с децата, но не когато ние искаме, а когато те са готови да ни слушат. Ние сме тези, които трябва да се нагодят към нуждите им. Когато в по-ранна възраст сме изградили добра комуникация с децата си, по-късно е много по-лесно да бъдем разбрани. Всеки един родител познава детето си и може да усети кога то има нужда и е готово да споделя.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР