Кристиан Лубутен в страната на чудесата

Френският властелин на обувките

Краси Генова 12 May 2020

Снимка: press office Christian Louboutin, Palais de la Porte Dorée

На 7 януари един от най-прочутите дизайнери на обувки в света – французинът Кристиан Лубутен, отпразнува 57-ия си рожден ден в компанията на своя партньор – създателя на красиви градински пространства Луи Бенек. Подаръкът му не закъсня – месец по-късно в парижкия Palais de la Porte Dorée се открива първата му голяма ретроспективна изложба „Ексхибиционистът“, която ще продължи до 26 юли.

„Тази изложба е най-личният ми проект, защото Palais de la Porte Dorée е мястото, в което съм израснал. С родителите ми живеехме в този район на Париж и винаги, когато имах свободно време, се озовавах сред скулптурите и тропическите експозиции, с които бе прочуто това място преди десетилетия. С куратора на изложбата – Оливие Габе, сме се постарали да станете част от едно голямо приключение. Ще видите не само неща от личния ми архив, но и някои от най-добрите ми творения, както и един специален сегмент, в който споделям с всички посетители артистичните ми вдъхновения – сред тях съвместни проекти с американския филмов режисьор Дейвид Линч и любимата ми балерина БианкаЛи“, коментира на пресконференцията по повод откриването на ретроспективата самият Кристиан Лубутен.

Любимецът на Кари Брадшоу, Карди Би, Бионсе и принцеса Каролин от Монако е роден на 7 януари 1963 г. в Париж, в семейството на Роже и Ирене Лубутен. Когато поотраснал, забелязал, че неговата кожа е няколко тона по-тъмна от кожата на трите му сестри, и това започнало да го притеснява.

Родителите му обаче го успокоили, че един от дядовците му бил с такъв екзотичен цвят на кожата, и голямата въпросителна в живота на бъдещия властелин на обувките изчезнала. Истината обаче излязла наяве преди повече от тридесет години, когато една от сестрите му споделила, че биологичният му баща, с когото майка му имала кратка афера, е от Египет. Това обяснява и защо от малък Кристиан Лубутен обичал да прекарва свободното си време в музеи, където има изложби на мумии и фараони.

През 2014-а в интервю за френския Vogue Лубутен разкрива своята малка тайна и прибавя: „Като дете винаги разказвах на приятелите си историята, че съм осиновен и че родителите ми живеят в Египет, защото подсъзнателно усещах някаква връзка с тази страна. Бях пристрастен към историите на фараоните, към мистичния свят там“.

Авантюрист по душа, Кристиан Лубутен няколко пъти бяга от дома си и заедно с приятели си организирали пътешествия до Индия и Египет. След едно от завръщанията си започнал да скицира обувки, вдъхновен от преживяванията си в екзотичните страни, а през 1979-а започнал работа като асистент в прочутото парижко кабаре „Фоли Бержер“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР