Без петна по лицето

Люба Вангелова 27 April 2020

Ако сте решили да се справите с пигментацията в домашни условия, заредете се с няколкомесечено търпение и избирайте продукти според ситуацията. Различаваме хормонална и посттравматична такава. Преди да се заемете с хормоналната, трябва да посетите ендокринолог и да изясните причините. С втората нещата са по-сложни.

Някои продукти от домашната козметика "тормозят" производството на меланина (тъмният пигмент) - с тях се извършва най-вече профилактика. Други се „стараят“ да изсветлят вече появилото се петно. Трети правят и едното, и другото.

КАКВИ СЪСТАВКИ ТРЯБВА ДА ТЪРСИТЕ И КАКВО ПРАВЯТ ТЕ?

Ретинолът е мощен компонент, към чието нансяне трябва да подхождате много внимателно, а в идеалния случай – под лекарско наблюдение. Струва си да изсчислявате прецизно дозировката, за да не провокирате проблеми като зачервяване и лющене. Необходимо е да стартирате с минимални концентрации (от 0.1%), за да може да проследите реакцията на кожата и да й дадете възможност да привикне.

Витамин С намалява производството на меланин, разрушава го в повърхностните слоеве на епидермиса и усилва синтеза на колаген. Той е антиоксидант, който лесно се разрушава под въздействието на свелтина и въздух. Затова много марки влагат тази съставка в тъмни и максимално херметични опаковки.

Ниацинамид е активна форма на никотиновата киселина и форма на витамин В3. Тази съставка не само намалява изразителността на петната, но и помага на кожния имунитет да се противопостави на вредното въздействие на слънчевите лъчи.

KИСЕЛИНИТЕ ВЛИЗАТ В ДЕЙСТВИЕ

Киселините са активната съставка, която подобрява състоянието на кожата и се използва като стабилизатор в много козметични продукти. В по-голямата си част всички киселини, използвани в козметиката, се допълват взаимно. Но се разделят на няколко основни групи.

Алфа хидрокси киселини

Днес гликоловата и млечните киселини са най-изследвани. Основните ефекти от използването им са ексфолиране, овлажняване, избелване, намаляване на възпалението и борба със свободните радикали, подобряване на микрорелефа на кожата (т.е. работят с бръчките). Обновяващият и ексфолиращ ефект са най-желаниите, но действието на киселините е избирателно: те премахват изключително тънък слой мъртви клетки, без да навредят на здравите. Хидрокси киселините засилват проникващата способност на другите антиоксиданти и на избелващите компоненти, като частично решават проблема с хиперпигментацията. Ефективността на тази група киселини обикновено зависи от концентрацията и нивото на pH. Те работят добре при pH от 3 до 4.5 и в концентрация от 5% до 10% (за домашна козметика).

Бета хидрокси киселини

Тук попада салициловата киселина - антисептик, който разтваря и ексфолира излишния слой на кожата и се използва като ефективен консервант срещу гъбички в кисела среда. Салициловата киселина се счита за потенциално токсична, а въвеждането й в козметични смеси в сравнение с другите киселини е не повече от 3%. В комбинация с витамин А салициловата киселина често се среща в продуктите против акне и черни точки. Всички „салицилати“ изсушават кожата, затова не трябва да злоупотребявате с тях, за да не нарушите хидро-липидния баланс.

Полихидрокси киселини

Всички тези киселини (една от тях е лактобионовата) имат почти същите свойства като алфа хидрокси киселините, но са много по-меки и нежни в действието си, овлажняват кожата по-добре и засилват предпазващата функция на роговия слой. Те са в състояние да забавят разрушаването на колагена и еластина.

Поликарбоксилни киселини

Известни като плодови киселини, те притежават почти всички основни свойства на алфа хидрокси киселините, често се комбинират и взаимно се подсилват една с друга. Могат да съдържат допълнителни алкохолни групи (например ябълкова, лимонова и винена) или не съдържат (например сукционова) – в зависимост от това свойствата им се различават. Например лимонената киселина елиминира пигментацията и луничките, бори се с възпалението и с черните точки. Сукциновата киселина активира клетъчния метаболизъм, укрепва стените на кръвоносните съдове, изравнява тена и предотвратява преждевременното стареене.

Полизахариди

В тази група хиалуроновата киселина е безспорна кралица. Тя с ниско молекулно тегло (дълбоко овлажняващ агент, който агрегира големи количества вода) и с високо молекулно тегло (образува вискозни гелове и се използва главно за повдигане и работа върху повърхността на кожата). Хиалуроновата киселина се произвежда в тялото ни, а степента на влагата в кожата ни зависи от нейното количество. С напредването на възрастта синтезът й се забавя, така че дефицитът й трябва да се попълва своевременно с помощта на средства, съдържащи този компонент.

Как правилно да комбинирате продуктите с различни киселини?

  • При всяка комбинация на средства с киселини трябва да помните, че те засилват действието една на друга. Обикновено продуктите с киселини са придружени с подробно описание, в което детайлно е описано как трябва да бъдат нанасяни, по колко пъти седмично и в какъв конкретен момент. В никакъв случай не пренебрегвайте тази информация: производителите тестват продуктите си дълго и изчерпателно, за да гарантират максималния ефект и безопасност.

  • Използвайте плодовите киселини с изключително внимание през пролетта и лятото: те правят кожата чувствителна и сравнително податлива на UV лъчите. Дневните кремове с киселини трябва да имат слънцезащитен фактор SPF най-малко 15. Концентрацията на плодови киселини трябва да се увеличава постепенно – започнете от най-ниския процент.

  • По време на нанасянето на козметика с киселини, не използвайте допълнително продукти с ексфолиращ ефект като почистващи и маски.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР