Пролетен детокс

Ако ви липсват рецепти за подобряване на имунната защита на организма или за отвеждане на токсините, ето предложения за салати, смутитита или ястия, с които всекидневната грижа за храната е дори приятна.

Елка Влаховска 13 April 2020

Зелена салата с рукола и карфиол

От Центъра за здравословен живот Vita Rama ни предоставиха рецепти (за някои от тях има и видео в ютюб канала на центъра), с които можем да се погрижим за себе си и за семейството си в трудните времена на извънредното положение. Да бъдем здрави, докато се и забавляваме, защото готвенето освен необходимост може да бъде игра. Както ни го показват световните топготвачи.

Сок от мандарини и спанак

Продукти: ½ кг сладки мандарини, 100 г пресен спанак, корен джинджифил

Приготвяне: Oбелете мандарините и измийте добре спанака. Направете сок в бавна сокоизстисквачка от обелените мандарини, измития спанак и джинджифила.

В случай, че нямате бавна сокоизстисквачка, за мандарините използвайте цитрус преса или изцедете на ръка. Поставете в каната на блендер спанака и джинджифила и блендирайте със съвсем малко вода на дъното до образуването на хомогенна смес. Прецедете през фина цедка или тензух. Смесете двата сока и консумирайте.

Детокс смути с ябълки и селъри

Продукти за 1 порция: 2 кисели ябълки, 1 краставица, 2 стръка селъри, 1 ч.л. сок от пшеничени стръкове на прах, парче джинджифил

Приготвяне: Измийте добре всички продукти. Почистете ябълките от семките. Обелете и измийте джинджифила. Нарежете продуктите и поставете в блендер каната. Добавете сока от пшеничните стръкове на прах.

Зелена салата с рукола и карфиол

Продукти: 1 бр. зелена салата, шепа рукола, 2 шепи розички от суров карфиол, пресен магданоз, ¼ ч.л. хималайска сол (по желание).

Приготвяне: Накиснете всички зеленчуци за 30 минути в студена вода, после ги измийте добре. Накъсайте марулята и смесете заедно с руколата и карфиола в купа за салата. Накълцайте магданоза. Поръсете с малко сол салатата и я разбъркайте добре.


Картофена крем супа

Продукти: 1 средно голям сладък картоф (ямс), 5 картофа, 2 червени чушки, 3 моркова,
150 г броколи, ⅓ глава целина, ½ връзка пресен магданоз, 40 г кълнове от люцерна, 1 ч.л. хималайска сол, ¼ ч.л. куркума, ¼ ч.л. пипер, ½ ч.л. чубрица, ½ ч.л. сминдух, ¼ ч.л. кимион,
½ ч.л. чимен, 1 ч.л. сладък червен пипер, 1 щипка лют червен пипер, 1 щипка асафетида (замества лука, по желание), 1,5 л пречистена вода (филтрирана или преминала обратна осмоза)

Приготвяне: Измийте всички зеленчуци. Обелете картофите и ямса, почистете чушките от семките и накъсайте броколите на розички.

Нарежете всички зеленчуци на големи парчета. В подходяща тенджера сложете водата да заври. Сложете всички зеленчуци и подправките (без солта, кълновете и магданоза). Когато супата е готова, пасирайте с помощта на блендер. Добавете солта и разбъркайте добре.

При поднасяне поръсете с накълцан магданоз и кълновете люцерна.

Арабска яхния

Продукти: 700 г сварен нахут, 1 средно голяма глава карфиол, 3 моркова, 5-6 печени червени пиперки, ½ връзка магданоз (или няколко стръкчета пресен кориандър), ¼ ч.л. кимион, ¼ ч.л. пипер, ¼ ч.л. червен пипер, 1 парче джинджифил 2-3 см, ½ ч.л. сол, ¼ ч.л. кориандър на прах (по желание), ½ ч.л. асафетида (по желание), щипка сумак, 2-3 листа дафинов лист

Приготвяне: Нахутът се накисва за 24 часа и се промива след 12-ия час. Измива се добре под течаща вода и се отцежда. Карфиолът се измива и накъсва на големи розички, които се разполовяват на две равни части.

В гювеч или дълбок съд за печене с похлупак подредете карфиола и 2-3 шепи от сварения нахут. Добавете листата дафинов лист.

Останалия нахут, заедно с морковите, печените пиперки, подправките и вода сложете в блендера. Пасирайте до гладка смес. Ако количеството е много, разделете на няколко равни части и тогава пасирайте. С така получения сос залейте гювеча. Запечете за час на 170 градуса и сервирайте с наръсен пресен кориандър или магданоз.

Повече здравословни рецепти може да откриете на сайта на Център за здравословен живот Vita Rama.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР