Бременност в условия на COVID-19

Д-р Арабаджикова: Ние сме на своя пост и заедно ще преодолеем това изпитание!

eva.bg 25 March 2020

В ситуация на пандемия от коронавирус много бъдещи майки се притесняват за състоянието на своите все още неродени бебета, както и за собственото си здраве. За да избегнем натрупването на излишно напрежение, от eva.bg се обърнахме към специалист, който да внесе малко спокойствие в ежедневието на бременните дами. Попитахме д-р Арабаджикова, акушер-гинеколог в МБАЛ Надежда, основателни ли са притесненията на пациентките и какво трябва да знаят за реакциите в тази извънредна ситуация.

Очакването на бебе е придружено от вълнение и притеснения и отвъд наличието на кризисна ситуация. Как се отразява на психиката на майките, които следите, новината за непосредствена заплаха от коронавирус в страната?

Д-р Павлина Арабаджикова

Появата на дете в семейството е събитие, очаквано с голяма надежда и вълнение. В тази нова за всички ситуация е напълно разбираемо бъдещите родители да бъдат притеснени от вирусната пандемия. Притесняват се най-вече за своите неродени още деца, притесняват се от неизвестността, от това, че обстановката и правилата се променят ежедневно.

В тази връзка, повече от всякога те търсят контакт със своите наблюдаващи лекари по всички възможни канали – телефон, интернет, приложения като Viber, Messеnger, на които да зададат въпросите, които ги вълнуват, да споделят притесненията си.

Профилактичните прегледи бяха отменени за известен период от време. Създава ли риск при проследяването на бременността този факт или бъдещите майки не бива да се притесняват?

Да, както при всяка грипна епидемия, с наредба на МЗ бяха отменени женските и детските консултации, и профилактичните прегледи. Това се е случвало и преди, но по-различното сега е, че сроковете, в които ще продължат ограниченията, са непредвидими във времето.

Отговорността на лекарите в този период е изключително голяма както към пациентите – по отношение проследяването на бременността и превенцията на здравето им в условията на пандемия (ограничаване на посещенията в лечебните заведения, с цел струпване на хора на едно място), така и към здравето на медицинския екип, с оглед на това кой и защо посещава болницата.

Има обаче спешни и неотложни прегледи, които няма как да бъдат пропуснати при бременните. В нашата болница провеждаме прегледи за установяване на бременност, първа фетална морфология и биохимичен скрининг в 11-13 г.с., фетална морфология в 20-22 г.с.

Към момента късна фетална морфология в 28-32г.с. се прави по лекарска преценка, при усложнените случаи. По лекарска преценка се провеждат и междинни неотложни прегледи при високорискови бременности и такива с придружаващи заболявания.

Всички прегледи се осъществяват при изключителни мерки за сигурност – осигурява се голяма времева дистанция между отделните посещения; пропусквателният режим в лечебното заведение е засилен и включва медицински и санитарен контрол на влизащите. Не се допускат придружители и се изисква задължително дезинфектиране на ръцете и носенето на маски или други лични защитни средства.

За останалите ежемесечни посещения в женската консултация, за проследяване на текущото състояние на пациентката, в болница „Надежда“ стартирахме онлайн консултации по Viber. Те се провеждат по график и от всички колеги акушер-гинеколози, които водят женска консултация при нас.

Отделно, за да сме полезни за нашите пациенти, публикувахме серия от интервюта по темата COVID-19 със специалисти от болница „Надежда“ в отделни направления. Реализирахме и изключително успешен уебинар по темата „Бременност, раждане, новородено и COVID-19“, за да дадем отговор на най-честите въпроси, които вълнуват бременните в този момент.

Наскоро в Англия, майка, носител на вируса, роди бебе, което също се оказа с положителен тест… Съществува ли риск от зараза за плода, докато е още в утробата, или е по-приемлива хипотезата, че детето се е заразило след раждането?

Този случай получи широка известност. Водещите дружества по акушерство и гинекология в световен план излязоха с публикации и насоки по случая с CОVID-19. Отречен на този етап е вертикалният път на предаване на инфекцията, т.е. от заразена майка на плода по време на бременността и раждането. Съобщават за повишен брой на оперативните раждания при заразени майки. Данните за момента са предимно от случаи в Китай.

Вярно ли е, че бременните жени са по-уязвими към вируси, но не и в случая на Covid-19?

Бременността е особено състояние, при което бременните са по-уязвими, но към усложненията от респираторните инфекции, поради физиологичните промени в имунната и кардиопулмоналната системи. Такива данни са публикувани от 2009 г. във връзка с инфекцията от грипен вирус A – подтип H1N1. Тогава статистиката отбелязва, че едва 1% от заразеното население е било от бременни жени, но процентът на тежките усложнения сред тях от общия брой е 5%. Подобни данни има и за бременност при SARS-CoV и MERS-CoV.

Към момента няма доказателства, че бременните жени са по-застрашени от развитие на инфекция от COVID-19 и че тези, развили инфекция, са по-застрашени от тежки усложнения.

Каква трябва да е първата реакция на бременна жена, усетила симптоми на настинка и вирус? Какви са стъпките, ако се наложи да бъде лекувана в това състояние?

Първо трябва да уведоми личния си лекар, но и наблюдаващия акушер-гинеколог по телефона. Не всяко неразположение ще бъде вирусна инфекция, а и не всяка инфекция ще е COVID-19.

При настъпване на усложнения от акушерска страна се предприемат действия, според срока на бременността и конкретните условия.

Какво препоръчвате на бъдещите майки в тази извънредна ситуация?

Призовавам бременните жени да се придържат към всички препоръки на институциите за превенция. Да са спокойни, да не излизат, да си почиват повече и да спазват строги правила за хигиена и дезинфекция. Отново ще повторя, че към момента няма данни за вертикално предаване на заразата от майката към бебето в периода на бременността. Ние сме на своя пост и заедно ще успеем да преодолeем това изпитание!

Повече информация може да намерите и от нашите приятели от http://zdravodete.bg

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР