Солени кантучи

Мануела Панайотова 22 March 2020

Снимка: Мануела Панайотова

Италианците ги наричат кантучи, кантучини или бишкоти - bis-cotto,буквално печени два пъти.

Известни са повече в сладкия си вариант - със захар или мед, цели бадеми, масло, брашно и яйца, характерна форма, получена от разрязването по диагонал, златисти, хрупкави, ронливи... неустоими.

Днес ви предлагам една приятна солена версия, в която си партнират ядки, пармезан и сушени плодове - лесна и гъвкава рецепта, която може да „прочетете“ по ваш вкус и да поднесете като закуска или предястие.

Използвах 250 г брашно, 100 г масло, 2 яйца, 100 г пармезан, настърган, 100 г микс от кайсиеви ядки, шамфъстъци, сушени череши, щипка сол, 1 ч. лъжичка бакпулвер.

Как ги направих: Нарязах маслото на малки парченца. Смесих го с брашно, сол и бакпулвер, изсипах в миксер с нож и пуснах на висока скорост, докато получих смес подобна на пясъчна. Добавих яйца и пармезан, отново миксирах до гладко тесто. Накрая добавих ядки и сушени череши. Омесих на ръка и разделих тестото на две равни части, които оформих като два цилиндъра, завих с фолио и прибрах в хладилника за около час.

Междувременно загрях фурната на 180 С. Пекох на 180 С за около 25 минути, извадих от фурната, нарязах по диагонал малки филии и ги доопекох за 15 минути, докато станаха златисти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР