Как да се храним по време на COVID-19?
Попитахме Надя Петрова, експерт по здравословен и балансиран начин на живот, член на Европейската асоциация по клинично хранене, консултант на списание EVA
Надя Петрова 18 March 2020
Всички знаем, че COVID-19 се разпространява по въздуха, но частта, която някои от нас може би пропускат е, че вирусите имат свойството да се задържат и по определени повърхности. А това е от особено значение за всичко, което пазаруваме и внасяме в домовете си днес.
И така, според информацията, с която разполагаме до момента, COVID-19 се задържа от 24 до 96 часа на различни повърхности, като метал, стъкло, пластмаса и т.н.
За пример, за момента се приема, че COVID-19 издържа до:
-
4 часа върху медни повърхности
-
24 часа върху метал
-
24 часа върху картон
-
96 часа върху пластмаса и т.н.
И това е важно, защото ни показва, че просто да си измием ръцете не е достатъчно. Добра идея би била да дезинфекцираме и всичко, което купуваме и внасяме вкъщи. Затова днес споделям, какво може да направи всеки от нас, за да намали риска COVID-19 да попадне в домовете ни, или поне да се установи трайно там.
Но преди това една идея взаимствана от кампании на Запад - предвид факта, че възрастните сред нас са най-застрашени и не се справят с пазаруването онлайн, тече кампания те са да първите, които да се допускат в супермаркетите сутрин. Веднага след като целият магазин се измие и дезинфекцира, да се отвори за 1-2 часа само за хората на възраст 60+, а ние да пазаруваме след това.
Иначе вариантите за всички нас са временна изолация на хранителните стоки, ако имате подходящо помещение, което да дезинфекцирате редовно. Или да се отървете от опаковките, колкото се може по-бързо, като си миете активно ръцете в процеса.
А ето и какво може да правим всички ние. Като за начало, прибирайки се вкъщи, да си измиваме ръцете и да дезинфекцираме повърхностите, върху които ще вадим продуктите. И след това:
Да махаме и изхвърляме веднага всички опаковки на хранителни стоки:
-
картонени опаковки (може да прехвърляме съдържанието им в стъклени съдове, пликове и буркани);
-
защитни фолиа от плодове, зеленчуци, месо и риба;
-
всички възможни опаковки и фолиа се махат, прибират се в плътен плик и се отделят за изхвърляне.
Да измиваме под топла течаща вода със сапун всички:
-
стъклени бутилки и буркани;
-
силиконови опаковки;
-
пластмасови и метални бутилки и буркани;
-
яйца.
По отношение на плодовете и зеленчуците:
-
накисване във вода за около 10-15 минути и внимателното им измиване, един по един, със сапун (една от класическите техники е зеленчуците да се накисват във вода с оцет, но за момента се приема, че оцетът не е достатъчно ефикасен в борбата с COVID-19);
-
изчеткване на по-грубите зеленчуци, като картофи, моркови и т.н.;
-
белене на всичко, което може да бъде обелено и съхраняване в стъклени буркани, в хладилник.
И отново, веднага след това - дезинфекция на повърхностите, които са имали досег с хранителните продукти и внимателно измиване на ръцете със сапун.
А сега идва и най-важният въпрос - да ядем ли сурови салати или да ги оставим за по-късен етап и да минаваме през термична обработка храната, която консумираме днес. И истината е, че всичко свързано с COVID-19 е толкова ново, че никой не знае…
За момента знаем, че COVID-19 се задържа в опаковките, но нямаме информация дали и евентуално какъв живот има, попадайки върху храна, тип плодове и зеленчуци. А в такива случаи, аз лично се придържам към мотото - better safe, then sorry (по-добре да взема превантивни мерки, вместо да съжалявам след това), и предпочитам да консумирам зеленчуците си сготвени.
Затова, днес споделям и някои от любимите си рецепти, които са бързи, лесни, включват много и различни зеленчуци и… термична обработка. Бон апети :))
Искам да ви покажа, че дори и без картофи в менюто, човек пак може да яде много и различни сготвени зеленчуци всеки ден. Трябват само малко въображение и желание.
Да обърнем внимание на:
- кореноплодните – алабаш, земна ябълка, моркови, сладък картоф, репички, ряпа, пащърнак, целина, цвекло и ямс
- луковите и тиквените – лук, праз лук, чесън, шалот, всички видове тиква
и кръстоцветните – броколи, брюкселско зеле, карфиол и зеле.
Хм, доста са, нали!
И са невероятно вкусни, когато са приготвени по супер семпъл начин – на фурна.
Единственото, което трябва да вземем под внимание при тях, е че различните зеленчуци имат различно време за готвене и ако искаме перфектно изпечени зеленчуци всеки път, трябва да се съобразим с него.
Какво да имаме предвид?
- зеленчуците трябва да са нарязани на приблизително еднакъв размер, за да се изпекат едновременно,
- да са предварително овкусени – в мазнина (аз използвам зехтин на спрей за по-фино разнасяне) и сол (или други билки и подправки),
- да се разделят на кореноплодни и кръстоцветни (виж списъка горе), защото едните имат нужда от повече време във фурната.
И по специално:
- 30-45 минути с обръщане на 20-ата минута са необходими за нарязаните кореноплодни, тиква, лукови (или 60-70 минути, ако ги оставим цели на 180 градуса)
- 20 минути, без обръщане са необходими за нарязаните кръстоцветни (или 40-50 минути цели).
Ако имаме 2-3 тави за фурна и искаме да приготвим зеленчуци за няколко дни напред – първо слагаме тавата с кореноплодните, а на 20-ата минута добавяме и тавата с кръстоцветните. Ако приготвяме зеленчуци само за 1 ядене – на 20-ата минута вадим тавата, за да обърнем кореноплодните, и добавяме в нея и кръстоцветните.
Voila! Имаме перфектно изпечени зеленчуци. Всеки път.
Зеленчуци на фурна
Продукти: лилав картоф, червено цвекло, жълто цвекло, черна ряпа, розова ряпа, алабаш и червен лук се нарязват на кубчета с еднаква дебелина, овалват се в зехтин, сол и мащерка и се подреждат в тавичка.
Пекат се 20 мин. на 180 градуса, вадят се от фурната и се обръщат. Тогава се добавят карфиол и броколи на тънки резени и всичко се пече още 10-15 минути.
Поднасят се заляти със зехтин или различни сосове, горчица, майонеза, балсамова редукция, гуакамоле и др.
„Стекове“ от карфиол
1 малка глава карфиол се разрязва на стекове с дебелина 1.5 см и се подрежда в тавичка.
Поръсва се със зехтин и сол и се запича на 180 градуса за 20-25 минути или докато не потъмнее по краищата. Може да се поръси и леко с пармезан, 10 минути преди да се извади от фурната за златист загар. Подходящи подправки за стековете са заатар или гарам масала.
Шакшука
За приготвянето на 4 порции в един тиган ще ви трябват:
4 глави лук шалот
2 червени чушки
4 малки розови домата
3-4 с.л. доматен сос
3 с.л. качествена лютеница
2 ч.л. захар за премахване на киселия вкус от доматите
3-4 скилидки чесън, по желание
сирене, по желание
сол, масло и зехтин
24 пъдпъдъчи яйца или 4-5 кокоши (или микс)
Нарежете лука на дребно и запържете в тигана с масло и зехтин.
Добавете нарязаните на дребно червени чушки и оставете докато омекнат.
Обелете доматите, нарежете на дребно и добавете в тигана.
Добавете и всичко останало, без яйцата, докато сместа не се сготви напълно. Дегустирайте и добавете още сол или захар, ако има нужда.
Добавете яйцата, захлупете тигана и оставете, докато яйцата не са напълно приготвени.
Всичко отнема около 20-30 минути. Вкъщи сме фенове на шакшука с пъдпъдъчи яйца, затова ги препоръчвам горещо за тази рецепта или пробвайте с микс от яйца.