Как да се справим с пролетния дефицит на витамини

eva.bg 27 February 2020

В края на зимния период и в началото на пролетния често се чувстваме недоспали и изтощени.Трудно се концентрираме, а липсата на енергия влияе силно и на настроението ни.

Причината е, че в този момент на смяна на сезоните, организмът ни често страда от дефицит на витамини. Той се опитва да се адаптира, справяйки се със смяната на климата, както и с започващите промени в денонощния ритъм. Затова казват, че с идването на месец март, идва и пролетната умора, депресивните състояния и неврозите.

За да си набавим необходимите витамини, не е достатъчно да ги приемаме само чрез добавки. За да е здрав организмът ни, трябва да наблягаме и на по-витаминозна диета. Ето кои продукти трябва да присъстват в менюто ни, за да се справим с авитаминозата.

Яйца

Яйцата са ценен източник на витамин D, който е изключително важен за имунната система. През лятото организмът си го набавя сам от слънцето, но през пролетните дни невинаги се радваме на слънчеви дни. Освен, че яйцата ни набавят необходимия ни витамин D, те подобряват и храносмилането.

Шипка

Неслучайно наричат шипката „царицата на билките“. Само в сто грама от това растение се съдържа необходимата доза витамин C на организмаза седем дни. Затова няма да сбъркате, ако често пиете чай от шипка.

Ядки

Те са най-добрият източник на витамини А и Е, които отговарят за здравето на кожата и косата. Не забравяйте и пълнозърнестите култури и семена, които ще ви осигурят всички витамини от група B и магнезий.

Авокадо

Авокадото съдържа магнезий, а в комбинация с него, витамин D действа на пълни обороти. Този прекрасен продукт е отличен източник на витамин K.

Спанак

Листата на спанака съдържат ударна доза витамини – витамин C, К, А, Е, В2 и В6.

Сьомга

Сьомгата е най-добрият начин за приемането на протеини. В нея се съдържат важни витамини като D и A, но и ключови елементи от група В, като B3, В6, B7 и В12.

Киви

Този вкусен зелен плод ще зареди организма ви с витамини от група В, както и А, C, D, E и РР.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР