Торта Barozzi – сладкиш с история
Създадена е през 1886 г. в малка сладкарница недалеч от Модена. Съставките са добре пазена тайна оттогава насам
Мануела Панайотова 03 March 2021
Много харесвам сладкиши с история - просто някои истории са по-добри от вкуса и не оставаш излъган.
Barozzi, тази греховно вкусна торта, е създадена през 1886 г. в малка сладкарница в град Виньола, недалече от Модена, която все още работи. В началото десертът е наречен “черна торта“, заради тъмния цвят, но после е прекръстен на Джакомо Барози да Виньола - известен италиански архитект от Ренесанса.
Интересно е, че съставките са добре пазена тайна през всичките тези години. Знаят се само основни неща, че е гъста шоколадова торта, без брашно, с фъстъци, бадеми, ром, кафе... Сервира се с маскарпоне или няколко капки занаятчийски балсамов оцет - или 12-, или 25-годишен и, на тази цена, вероятно има балсамиращ ефект...
При тази тайнственост по отношение на рецептатата всичко е въпрос на лично тълкуване на вкуса. Ето как го е „прочел“ известният писател, журналист и сатирик Микеле Сера - “... за да можете да опишете торта Барози, трябва да сте поне Толстой... Всяка хапка е очарователна мистерия, изтъкана от множество аромати, които объркват небцето и го увличат в симфония от сладост".
Използвах 230 г тъмен шоколад, 150 г масло, нарязано на кубчета, 4 яйца, 160 г захар, 70 г бланширани фъстъци, несолени, 30 г бланширани бадеми, 20 мл ром, 10 г кафени гранули.
Как я направих: Разтопих шоколада и маслото на водна баня и разбърках, докато се получи хомогенна смес. Смелих ядките на едър прах. Отделих жълтъци от белтъци и разбих жълтъците със захарта. Разбърках смлените ядки заедно с жълтъците, шоколадовата смес, ром и кафе. Разбих белтъците на сняг с твърди върхове и започнах да ги добавям на порции. Включих фурната на 160˚С, изсипах сместа в 23 см кръгла форма и загладих горната част с нож. Изпекох за 35-40 минути. Поднесох с пудра захар.
Торта Барози - какво да ви кажа?!
Интересно.Не знаех,че тази торта е родена във Виньола.А знаете ли името на сладкарницата във Виньола ?