Джузепе Лаваца: Чаша кафе може да промени света

Уимбълдън, Лондон, интервю на Милена Попова специално за EVA 08 February 2020

Очаквам чинно интервюто с един от най-богатите мъже на Европа – Джузепе Лаваца, визионер и филантроп, в частния клуб на компанията му на Уимбълдън – Lavazza Lounge. Сеньор Лаваца е четвърто поколение наследник на фамилния бизнес, основан преди почти 125 години от Луиджи Лаваца в Торино с отварянето на магазин за храни, купен за 26 000 лири, сега 20 долара. Компанията, на която Джузепе Лаваца днес е вицепрезидент, е една от най-големите в света за търговия с кафе. Тя спонсорира всички турнири по тенис от Големия шлем вече няколко години, включително и турнира Уимбълдън в Лондон.

Туширам лекото напрежение от предстоящата среща, като похапвам шоколадов мус със сладоледена пяна, творение на великия сладкар Алберт Адрия. Той приготвя сладкишите в Lavazza Lounge като специален гост на италианската компания № 1 за кафе на последния тенис турнир в Уимбълдън. И разбира се, отпивам от едно великолепно късо еспресо, което италианците наричат любовно ристрето.

Джузепе Лаваца е от онези мъже, които, движейки се, буквално разместват въздуха. Атлетичен, излъчващ енергия, овладяна сила и увереност, облечен елегантно с костюм, вратовръзка и кърпичка в джобчето на сакото. Плъзга за секунда поглед по костюма ми. С италианците, които се отзовават за интервю, винаги трябва да се внимава, когато става дума за облекло. До него се настанява млад мъж, по всичко личи – пиар, с три телефона, бележник и кахърна физиономия. Очевидно секундантът, който ще обяви началото и края на интервюто, за което разполагам с 15 минути. Плъзгам визитката си към Джузепе Лаваца.
Вие сте от България?

Да, били ли сте в България?

Обичам страната ви. Въпреки че в България съм ял най-лютата храна изобщо в живота си.

О, това е забавно.

Не, не, чуйте ме. (Смее се заразително.) Борих се за живота си! Аз бях близо до смъртта. Бяха някакви зелени чушки. В ресторанта ме заведе Миро, много добре момче, и ги поръча, без да ме предупреди, че са толкова опасни. В момента, в който ги сложих в устата си, усетих, че съм близо до смъртта. Опитах се да скрия реакцията си от другите гости на тази вечеря, но те я видяха в очите ми. Аз горях! Умирах!

Явно сте любопитен експериментатор. Коя е любимата ви храна?

Да, любопитен съм и обичам да експериментирам с чужди кухни. Обичам всякаква храна. По принцип – простата, но истинска храна. Каквато е италианската.

Какво пиете освен кафе?

Не пия... Не пия сегафредо, неспресо... Освен тези две неща, пия всичко. Умерено, до границата на наслаждението.

Как харесвате кафето? Каква е вашата лична чаша кафе сутрин?

Първата ми работа, като стана от леглото, е да отида в кухнята и да включа машината за еспресо. Едва след това започва денят ми. Използвам машина с капсули и я обичам много, защото лично аз направих дизайна й преди няколко години. Това е първото кафе от трите, които изпивам преди закуска. Сега съм намалил малко кафето и се отказах от захарта, защото многото кафета означават и много захар, но не минава ден без еспресо. Аз не съм голям фен на капучиното, а на късото еспресо ристрето.

Можете ли да си спомните какъв е ароматът на вашето детство? Вероятно на кафе?

Моето семейство отглеждаше голяма част от храната си. Домашно приготвената храна беше за нас огромно удоволствие и събираше няколко поколения на масата. Баба ми например приготвяше много специална пица. Винаги когато ходех в къщата на баба, тя приготвяше тази пица. Това е и ароматът и вкусът на моето детство – пицата на баба.

А кафето след обилния семеен обяд беше ли специален ритуал за вашето семейство, както храната?

О, не, не. Баща ми пиеше кафе на крак много рано, когато тръгваше за работа. Майка ми пиеше чай. Съпругата ми и децата ми пият кафето си по различен начин и по различно време. Мисля, че кафето е нещо много лично, че този момент трудно се споделя. Въпреки че кафето след вечерята или обяда е прекрасен момент, той удължава удоволствието от преживяването. Ние винаги поднасяме специално кафе на гостите си у дома и това е много хубав момент.

Но защо кафето се е превърнало в религия за италианците?

Любовта на италианците към кафето е много дълга история, но една от основните причини е, че кафе машината за еспресо е измислена в Италия през 1884 г. от сеньор Анджело Мориондо и има различен дизайн от всички други машини дотогава, защото не приготвя кафе с пяна, а еспресо. (Първите машини са създадени в Германия през 1830 г. и са на принципа на вакуума между два съда – с вода и с кафе.) След Втората световна война италианските кафе машини започват да се продават в цяла Европа. Тогава у нас се отварят много кафенета, в които се предлага италианското еспресо. И след машината за еспресо италианците измислят капучиното – новата любовна история между млякото и кафето.

В ожесточената конкуренция на много брандове за кафе в Италия какво прави Lavazza бранд № 1?

Абсолютната посветеност на това да предлагаме изключително качествено кафе. Иновациите в предлагането на кафе. Дългият списък на видовете кафе, които предлага Lavazza. Lavazza е повече от това – тя е и чувството за принадлежност към един голям бранд, което започва с обучение, истински университет по кафето, тя е и социалните проекти, на които се посвещава компанията, и всички свързани с идентичността на бранда дейности. Прибавете към това комуникациите, проектите, събитията, всичко, свързано с културата на пиенето на кафе. Във всичко това сме вложили не само опит, но и страст, изкуство, креативност. Lavazza не е просто търговски бранд, а цяла вселена.

Как промените в климата засягат вашата дейност като компания?

Промените в климата поставят доста рискове пред цялата кафе индустрия. Ние се опитваме да реагираме заедно с производителите, преработвателите, търговците, консуматорите на кафе на тези промени. Участваме в много конференции и работни срещи, свързани с промените в климата, защото смятаме, че това е нещо много сериозно и трябва да реагираме, за да не загубим разнообразието от сортовете кафе, за да намалим вредните емисии и да запазим планетата чиста. Работим по проекти за редуциране на енергията и въглеродния двуокис в процеса на обработка на кафето, за рециклиране на материалите. С това се занимава Фондация Lavazza. Проектите й обхващат 90 000 малки фермери, които отглеждат и изпичат кафе на три континента в повече от 40 страни. Трябва да знаете, че в света 25 милиона дребни фермери отглеждат кафе. Нашите проекти като цяло помагат на почти 1 милион от тази огромна общност от хора да подобрят добивите си и технологиите, да използват рециклирани материали и биотехнологии за кафето.

Търси ли се все повече органично кафе на пазара?

Да. Ние също предлагаме все повече органични продукти с всяка изминала година и това ни прави наистина щастливи. Започнахме с един прекрасен продукт, наречен alter ego Lavazza, органичен продукт. Преминахме към органичните капсули, органичното изпичане на кафе... Все повече фермери се обръщат към органичното земеделие. И ние сме ангажирани с тази тенденция, и не само за Lavazza, ние сме активни по отношение на много други брандове, които менажираме.

Проектът на миналата година е Nuvola Lavazza. Разкажете повече за него.

Nuvola Lavazza не е просто новият централен офис на компанията. А истинска социална инвестиция в бъдещето на стойност 150 милиона. Инвестирахме в квартала Аурора, разположен в предградията, който беше в лошо състояние и много депресиращ.  Nuvola Lavazza е комплекс от сгради, който ние грижливо възстановихме. В процеса на строителството открихме останки на стара християнска църква от 4.–5. век, реставрирахме я. На мястото на изоставения терен изградихме парк. Създадохме музей на кафето, център за събития, конферентна зала, училище по дизайн, инфраструктура.

Преди време правих интервю със сеньор  Брунело Кучинели...

О, той е мой много добър приятел! Брунело!

Да, удивително е как хора с толкова голям бизнес като него и като вас отделят и влагат огромни средства и енергия, за да променят не само средата, в която те живеят, но и живота на хиляди хора в околните села и градове.

Ние обичаме страната си и искаме да запазим нашата история, да се гордеем с произхода си, да живеем в красива и чиста среда. Затова инвестираме огромни суми. Добрата енергия не може да се ограничи само във вас, тя трябва да съществува в тази малка вселена, в която живеете. Ето как една чаша кафе може да се превърне в добра енергия и да промени света...

Благодаря ви за тази „инжекция“ с енергия!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР