Бисквити с вино и зехтин

Лесни за правене, забавни за оформяне, вкусни за ядене и... постни, като за Бъдни вечер

Мануела Панайотова 22 December 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Старомодни бисквити с вехтозаветни съставки, които има всеки дом. Лесни за правене, забавни за оформяне, вкусни за ядене и... постни, като за Бъдни вечер. И за всяка друга вечер или момент от деня, в който имате нужда от дъх за почивка, или от дух - за живот.

Основните съставките са брашно, зехтин и вино, но всичко останало е въпрос на избор: да заложите на червено или бяло вино, да ползвате семена от анасон, канела, кардамон, пипер или джинджифил. Да обогатите с ядки, стафиди напоени в ром, шоколадов чипс. Възможностите са безкрайни, но аз заложих на микс (готова ароматизирана напитка за греяно вино и портокалова кора), който се оказа деликатен, нежен и някак зимен.

Ето я и рецептата: Използвах 1 чаша кафява захар, 1 чаша зехтин, 1 чаша червено вино, около 5 1/2 чаши брашно, 15 г бакпулвер, настъргана кора от 3 портокала.

Как ги направих: Изсипах захар, вино и зехтин в дълбока купа и разбърках с дървена лъжица. Започнах да добавям брашно и след първата чаша пресях и бакпулвера. Продължих да добавям брашно, докато се получи пластично и копринено тесто, което е удобно за оформяне с ръце. Оставих да почива 10 минути. Нарязах тестото на малки топки, оформих на фитили, които навих като понички, с малко дупка в средата.

На част от бисквитите сложих по орех, бадем, лешник, стафида, поръсих с пудра захар и изпекох на 180 С за около 15-20 минути или до лек, златист цвят.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР