Tocino de cielo – небесна изненада за празниците

Сладкишът се прави от жълтъци, захар и вода, проста но изключителна комбинация

Мануела Панайотова 15 December 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Какво са празниците, ако не споделено време, в което е по-добре да имаш истории за разказване, отколкото вещи за показване... и хубав сладкиш.

Днес ви предлагам историята и рецептата на един много интересен десерт, който се е появил заради... производството на вино, в частност на шери.

Винопроизводителите от Херес де ла Фронтера, град в южната част на Испания, са избистряли продукта си с помощта на белтъци, което довело до огромни количества неизползвани жълтъци. Според легендата монахини от местен манастир намерили не само разумно, но и вкусно решение, и така се появил Tocino de cielo или, грубо преведено, Бекон от небето“.

Сладкишът се прави от жълтъци, захар и вода, проста но изключителна комбинация, чиито краен резултат е лек, гъвкав и копринено гладък крем, който се нарязва на малки парчета или тесни триъгълници. Въпреки че не съдържа бекон, името е знак за почит към светия произход и, разбира се, заради високото съдържание на мазнини.

А ето я и рецептата: 100 г захар (за карамела), 3 ч. лъжички вода, 7 жълтъка, 3 цели яйца, 430 г захар, 250 г вода.

Как го направих: В малка касерола смесих захар и вода и сложих на слаб огън. Когато захарта се карамелизира, до дълбок златист оттенък, изсипах на дъното на квадратна форма 20х20. От водата и захарта направих сироп, като оставих да ври (около 20 минути) и разбърквах периодично, докато нишката започна да се точи. Отстраних от огъня и оставих да се охлади за 10 минути. Разбих яйцата с тел и смесих със сиропа, който излях бавно, под формата на конец. Изсипах върху вече стегналия карамел, като прекарах през цедка и покрих с алуминиево фолио. Изпекох на водна баня в загрята на 180 С фурна, за около 35-40 минути.

Може да се поднесе с маслени трохи, плодове, но се усеща най-добре, когато е в компанията на напитка със сходен цвят.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР