Кой се страхува от Лаура Кьовеши

100% EVA

Елка Влаховска 04 January 2020

Главен прокурор на Европейския съюз за следващите пет години ще бъде жена и това е румънката Лаура Кьовеши, която се прояви като непримирим борец срещу корупцията в страната си, където отношението към нея не е еднозначно. Някои я наричат „легендата на Румъния“ и „нашата църква“, други прозвища не са ласкателни – „ловец на глави“ например.

Родена е на 15 май 1973 г. в Сфънту Георге и е дъщеря на прокурор, което предопределя и ориентацията й към юридическите науки. Малко факти са известни за детството й в социалистическа Румъния, освен че е била активна спортистка. Национален състезател е в отбора по баскетбол за девойки, който печели европейска вицешампионска титла през 1989 г. в Тимишоара.

Тя признава, че спортът й е дал много – дисциплина, воля за победа и умения за екипна игра. „Можеш да получиш добри резултати, ако работиш усилено, ако преследваш целите си и ако се доверяваш на колегите си“, заявява Кьовеши.

След като завършва право в университета Бабиш Боляи в Клуж, тя започва работа като прокурор в районния съд, впоследствие се издига до окръжно ниво. През 2004 г. вече е в Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма в Сибиу, чийто главен прокурор става две години по-късно, а през октомври 2006 г. е избрана за главен прокурор на Румъния. Може да се каже, че това наистина е стремителна кариера на една целеустремена жена. През този период тя е омъжена за архитект Едуард Кьовеши, чиято фамилия запазва след развода им през 2007 г., като бракът им трае едва пет години и от него не се раждат наследници.  

През пролетта на 2013 г., няколко месеца след успешното приключване на втория ѝ мандат като главен прокурор, Лаура Кьовеши оглавява Националната дирекция „Антикорупция“ (НДА), орган, основан след приемането на Румъния в Евросъюза. За пет години начело на НДА са повдигнати обвинения на над хиляда души на публични длъжности, сред които двама бивши премиери, 14 бивши министри, 40 депутати, над 200 кметове, като за много от тях са постигнати осъдителни присъди. Това е нечуван антикорупционен успех, който не остава без отзвук. Не е изненада, че Кьовеши си спечелва много врагове в страната, които я обвиняват в превишаване на пълномощията й, нарушаване на правата на човека и незаконни методи на действие. На 9 юли 2018 г. е отстранена от поста, а румънските граждани излизат на масови протести. По това време рейтингът на нейното ведомство е 60% – доверие, с което се ползва единствено Румънската православна църква.

Лаура Кьовеши е идол за голяма част от сънародниците си. Описват я като скромна, религиозна, добросърдечна. Независимо от постовете, които заема, тя живее в апартамент от 55 кв.м, вози се в собствен автомобил среден клас и често е виждана да ходи по улиците на Букурещ пеша, дискретно следвана от бодигарда си. Харесва простотата на италианската кухня, рядко пие алкохол, но кафето е за нея религия. Нейното кредо е: „Всяко начинание може да се осъществи без подкуп.“

 

 

1 КОМЕНТАР
1
123
04 January 2020, 21:53

Да дойде за 2-3 г. и в България. Ще й се отвори работа, доволна ще остане.

ТВОЯТ КОМЕНТАР