Божествени истории

25 December 2019

Снимка: Здравко Петров

Петя Кокудева е автор на детски книги и пътешественически истории. Завършила е журналистика, а после творческо писане в СУ “Климент Охридски“. Живее на тавана като Карлсон, заедно с котараците Мъфин и Бъз.

Книгата й „Поздрави от синята палатка” (2019, изд. Жанет 45) е плод на 9-месечно скиталчество по света – в една голяма част с палатка и стара кола. Събрала е 95 истории от 25 различни държави на 5 континента. Истории от пустини като Сахара и Негев, от ветровити страни като Исландия, Норвегия и Нова Зеландия, от вулкани, ледници, азиатски оризища, безлюдни острови… Предстяваме ви откъс от нея.

СОК ОТ МАНГО
Ханой, Виетнам
Поръчвам си пресен сок от манго в невзрачно ханойско кафене. След минута случайно виждам сервитьора вглъбено да се моли в ъгъла на заведението, коленичил пред малък олтар. Всяко място във Виетнам си има такъв, с купа плодове за боговете.
Чудя се защо се моли точно сега, сред суматохата от поръчки? После внезапно разбирам. Сервитьорът протяга ръка и взема единственото манго, останало в купата на боговете. Явно няма друго в заведението! После отива да направи сока ми.
– Току-що изпих мангото на някой бог, нали? – осмелявам се да му призная, че съм забелязала.
– Не се тревожете, – отвръща ведро сервитьорът. – Ние във Виетнам казваме: „Онова, което принадлежи на небето, се завръща на земята“.

БОГОВЕТЕ НОСЯТ ПЛЕТЕНИ ШАПКИ
Остров Мияджима, Япония
На влизане в горската обител на будисткия храм Daisho-in се разминавам с широко усмихната жена. След две крачки – с господин, засмян до уши. Но какво става?! Всичките ми очаквания за свещена обител са свързани със сериозност, мълчание и смирен поглед.
В следващия миг самата аз прихвам и затулвам устата си с ръка. Пред мен алеята се извива и се открива смайваща гледка: стотици малки, каменни статуи на ухилени будистки монаси с плетени цветни шапки – розови, жълти, червени, зелени... Оказва се, че статуите са превъплъщения на учениците на Буда. Всеки от тях е с ярка шапка, а лицето му изразява различна емоция: щастие, гордост, почуда, спокойствие. Сред палитрата от шапчици човек се чувства дълбоко озадачен и очарован от тази негласна подкана да се посмее, без това да е в разрез с духа на храма. По-нагоре по стълбите удивлението расте. Идват т.нар. jizo статуи – те са ведри, дебели бебета, също с плетени шапки. Повечето се крият в тревата или надничат иззад храстите. Jizo се смятат за покровители на пътешествениците и децата. Хората често им слагат гердани, лигавничета или престилчици. “Но кой ги облича така, защо са тези шапки?” – спонтанно възкликвам аз пред един от монасите. “Хората им плетат шапки, – отвръща той. – Това им вдъхва чувство за непосредствен досег с боговете. Да се погрижиш за някого създава усещане за близост.”
Досега никога не ми беше хрумвало, че аз мога да се погрижа за Бог, вместо той за мен. Ще се науча да плета!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР