Рьорих, Дънов и Людмила Живкова - каква е връзката?

В „непознатиТЕ“ на Георги Тошев

eva.bg 29 November 2019

Людмила Живкова и Николай Рьорих

Снимка: архив на продукцията

Каква е връзката между наследството на семейство Рорих, Петър Дънов, Людмила Живкова и Ванга? Новият проект на журналиста Георги Тошев и режисьора Ема Константинова търси отговорите в нов специален проект, наречен “Мечтата за Шамбала”, който ще бъде излъчен тази и следващата събота в документалната поредица на btv “НепознатиТЕ”.

Проектът разкрива връзката между източните философии и културната политика на Людмила Живкова през 70-те години на миналия век.

Този проект е началото на една любопитна поредица, която се опитва да подреди пъзела на едно културно-историческо наследство в контекста на събитията и процесите в Източна Европа две десетилетия преди да падне Берлинската стена”, казва журналистът Георги Тошев.

Преди 10 години той попада в долината Кулу, в Северна Индия. Наричат я „Долина на боговете”, защото в малките поселища, пръснати наоколо, се почитат стотици богове. В едно от тях – Нагар, Николай Рьорих прекарва последните десетилетия от живота си.

Неговото име предизвиква полярни оценки – за едни той е духовен водач и артист от най-висока класа, за други – утопист и спиритуален шарлатанин. Той се посвещава на търсенето на Шамбала – според будистките легенди митично място, „рай на земята”, където живеят духовно извисени мъдреци и където страданието не съществува”, разказва режисьорката и съсценаристка на проекта Ема Константинова.

Идеята за Шамбала ще доведе Рьорих в тази част на света, тук той ще завърши и своето житейско пътешествие през 1947 година”, обяснява Тошев, който с оператора Виктор Попов пътува из Индия, посещава Петербург, за да разбере повече за наследството на сем. Рьорих.

Но как всъщност Николай Рьорих – един руснак със скандинавска фамилия, попада в долината Кулу? И каква е връзката му с България?

Николай Рьорих е една от най-ярките и противоречиви личности на 20-и век. Около неговото име се подрежда сложен пъзел от измислици и факти – изкуство, политика, мистика, утопия, духовна доктрина, пари, слава и предателство. Инициатор е на международен пакт за защита на културните ценности, чийто символ е знамето на мира.

Десетилетия след смъртта на Николай и Елена Рьорих една жена ще се опита да съживи тяхното наследство и да го превърне в национална политика.

През 1979 в България се провежда първата Асамблея “Знаме на мира”. Това внушително събитие събира в София 2500 деца от 77 държави, под мотото “Единство, творчество, красота”. Зад това начинание стои фигурата на Людмила Живкова – дъщерята на първия човек в НРБ – Тодор Живков. Несъмнено, тя разполага с много власт, което й помага да осъществи грандиозната си идея – по това време тя заема поста Председател на Комитета за изкуство и култура с ранг Министър на културата, член е на Политбюро на ЦК на БКП.

Людмила Живкова, също като Николай Рьорих, мечтае за един по-добър свят, за общество, организирано върху основата на културата и красотата. Рьорих се опитва да осъществи плана си за земната Шамбала, Живкова копнее за “духовен център”. И двамата няма да успеят да реализират своите стремежи, но със сигурност оставят след себе си наследство, което продължава да вълнува и да поставя въпроси.”

Повече за живота на Людмила Живкова, за коктейла от богомилство, орфизъм, Дънов, агни йога, ученията на Елена Блаватска, Рьорих и Шри Оробиндо, който белязва стремежите й, може да прочетете в статията ни - Людмила Живкова - нещастната принцеса на комунизма.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР