Една коледна приказка от Дилън Томас

eva.bg 30 November 2019

Гениалният поет Дилън Томас съчинява „Коледата на едно дете в Уелс” и я записва за предаване на радио Би Би Си през 1937-а. През 1950 г. я продава на сп. „Харпърс Базаар” и тя се нарежда сред най-популярните му произведения в проза. Има десетки издания в целия свят, но в България излиза чак сега – в превод на проф. Александър Шурбанов, с илюстрации от Ина Христова и с логото на „Лист”.

Издателството я включи в поредицата си „Детски шедьоври от велики писатели”. Бялата приказка на уелсеца започва така: „Коледите толкова си приличаха през онези години, останали зад ъгъла на морското градче и съвсем заглъхнали, ако не се смятат далечните гласове, които чувам понякога миг преди да заспя, че никога не мога да си спомня дали е валял сняг шест дни и шест нощи, когато бях на дванайсет, или е валял дванайсет дни и дванайсет нощи, когато бях на шест.”

После героят му се впуска в приключения с котки и снежни топки, за да стигне по някое време до въпроса „Какво ще направиш, ако видиш хипопотам по нашата улица?“

„Коледата на едно дете в Уелс” ще е сред акцентите в каталога на издателството на предстоящия Панаир на книгата в НДК.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР