Риганът - средиземноморският лечител

eva.bg 08 ноември 2019

Знаем колко вкус дава риганът на пицата, гръцката салата или ястията от месо, но едва ли на всеки са известни лечебните свойства на тази любима подправка.

Пряк роднина на ментата, той също е богат на полезни етерични масла.  Народната медицина го определя като природен антибиотик заради съдържанието в него на тимол и карвакрол, съединения, потискащи растежа на патогенни бактерии като ешерихия коли, клебсиела пневмония, салмонела ентерика и стафилококус ауреус.

Редовната му консумация повлиява добре на храносмилателния тракт, на дихателната и на сърдечно-съдовата система. Растението е богато още на витамин К, желязо, фибри, калций, триптофан и витаминЕ, като се препоръчва за редовна консумация при начален стадий на остеопороза.

За разлика от повечето билки риганът изявява по-добре ароматите и полезните си свойства, когато е изсушен, а не свеж.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР