Госпожица Доротея и морето на живота

Адриана Попова 22 September 2019

Снимка: Красена Ангелова и личен архив

Ако сте мъж и искате да впечатлите Доротея Толева, имате 15 минути. Успеете ли да проведете смислен разговор с нея, може би ще получите шанс за други 15. Попитайте я например за ролите й във фантастичния трилър „Куршуми на правосъдието“ или в сериала по Нова телевизия „Господин Х и морето“. В него тя играе Виктория, бивша моделка, вманиачена по здравословното хранене, която се е самопровъзгласила за лайфкоуч и във влога си дава съвети на жените как да бъдат самостоятелни. Иронията е, че самата Виктория живее под абсолютния диктат на мъжа си Кънчо, който е култивирана мутра. Тя е любимата му безгласна буква.

Доротея Толева, която идва в редакцията ни, не е по-различна от първия път, когато я видях преди 4 години. Висока, слаба, с отривистите движения на бивша спортистка, с коса, вежди и скули, които ми напомнят Покахонтас, и татуираното име на близначката й Емануела на лявата ръка. Но сега идва без Емануела, която отскоро е майка. Преди близо година се появи нейният и на продуцента Андрей Арнаудов син Васил.

Новото е и кариерата на Дори като актриса. Преди двете със сестра й бяха известни като модели и с телевизионни участия в шоупрограми като „Африка: Звездите сигурно са полудели“.

Със сестра ти предвиждахте ли раздялата си?

Не просто я предвиждахме, ние я провокирахме още преди появата на Андрей, защото това е здравото развитие при еднояйчни близнаци. Винаги много ме е плашила перспективата да не успеем да заживеем отделно. Подходихме интелигентно към въпроса. Тя каза – ще се изнеса. И аз – добре. Не твърдя, че не ни беше трудно. Когато тя тръгна да си събира дрехите, имаше една пасивна агресия у мен, но бързо премина.

Приличате ли си по нещо с героинята ти Виктория?

Доста далече е от мен. Виктория Кънчева е добросърдечна, но с леко граничен интелект. Вманиачена е в здравословния начин на живот, във външния си вид, който е на почетна позиция в пирамидата на ценностите й. Синът й Роберто има проблем с килограмите, което е отмъщението на съдбата към нея. Тя много страда от това и непрекъснато го подлага на диети. Приготвя му абсолютно безвкусни и екстравагантни манджи, които той пробутва на съучениците си срещу вафли и баници.

С Емануела също поддържахте строго здравословен начин на хранене. Спомням си за фрешмашини, които бързо излизаха от строя поради свръхнатоварване.

При сестра ми и мен няма промяна с фрешмашината и нутрибулета, но нещата са се развили като рецепти. Нямам захар и хляб вкъщи, ползвам стевия, ядкови млека. Не пазарувам никакви тестени изделия, освен един хляб от руския магазин, който е наистина много добър. Не ползвам брашно, олио. Но никой от гостите ми не е останал гладен или недоволен. Много обичам салати, гуакамоле, разядки, пюрета, риба, да правя супи, десерти. Аз самата не обичам десерти, но имам вътрешна дарба за тях. Спомням си, че първият ми крем карамел стана невероятно добър. Харесва ми да готвя. Дори веднъж вкъщи си организирахме „Черешката на тортата“. Смятай колко ми е фикс идея. От години искам да изявя някъде кулинарните си умения и тренирам в домашни условия.

Крем карамела без яйца ли го правиш?

Не, не, аз яйца обичам. Правя суровоядство, защото имам силна пролетна алергия. Миналата година направих 45 дни. Толкова добре ми се отрази, на втория ден спрях антихистаминовите хапчета.

Сестра ти има дете, мъж. Не е ли проблем този начин на хранене?

Мъжът й е човек, който също се грижи за здравето си. Много пъти се е шегувал, че тя е почукала на отворена врата. Двамата са толкова идентични. Шапка й свалям за начина, по който гледа детето. Не му е купила едно готово пюре. Всеки ден му прави нещо различно, при това сама, въпреки че не е от майките, които си стоят вкъщи. Работи.

Няма промяна в хранителния режим.

Няма. Аз много често съм у тях, помагам нещо за детето или просто сме заедно. И съм свидетел как, ако чужд човек седне на масата, започват едни извинения, че няма хляб.

Андрей да не би да е получил две жени?

Не, няма такова нещо. Аз съм много премерена. Когато съм там, съм желана.

Героинята ти има ли в миналото си хранителното разстройство, през което сте минали със сестра ти?

Ние 8 години имахме и анорексия, и булимия. Тогава бях 48 кг при ръст 1,81. Героинята ми няма такива проблеми. Те не са рядкост при моделите, въпреки че при нас не беше заради бранша. Хранителните разстройства се проявяват при момичета и жени, които изпитват липса на любов в семейната среда. Това съм го учила и чела, защото са били мои симптоми и съм искала да ги разнищя.

Какви са били проблемите ви в семейната среда?

Тежко преживяхме развода на родителите ни. Със сестра ми сме много емоционални.

С какво се занимаваш в момента?

Ежедневно работя за уменията си като актриса. Занимавам се с бойни изкуства, езда. Правя уроци по акцент, защото искам да взема хубава роля в чужбина. Акцентът е голямо ограничение.

Върху какъв акцент работиш?

Дженеръл америкън, защото има две американски студиа в България. При източноевропейците артикулирането се получава по-трудно, защото имаме по-мързеливи устни. Ползваме 7-8 мускула, а американците – 17. Те са много по-изразителни в говора си. Няма да ги видите да говорят с тънки устни, с леко отворена уста. Упражнявала съм се до припадък. Дори като карам колата, правя упражнения. Станало ми е като навик. Говоря си непрекъснато сама, разни монолози. Смятам, че рано или късно ще го постигна, а и не съм толкова далече.

За ролята си в „Куршуми на правосъдието“ през 2018-а спечели награда за най-добра поддържаща женска роля от Международния филмов фестивал в Мадрид. Що за филм е?

Това е сериал и е сниман в България на английски. Късометражната му версия още обикаля по фестивали и затова не е разпространяван. Режисьор е Валери Милев. Той е гений. Продуцент е казахстанецът Тимур Турисбеков, който играе и главната роля, ловец на глави. Моята героиня Ракша, също ловец на глави, е сред малцината оцелели от човешката раса в едно антиутопично бъдеще. Ние се борим срещу хибриди между прасета и хора, които отглеждат нас, хората, за храна. Това ми е любимата роля. Играя с мустаци.

Защо?

Не мога да издам. Мой баща във филма играе Дани Трехо, холивудски актьор от „Мачете“, „Жега“, той има огромен мустак и аз съм се метнала на него (смее се). През цялото време се чувствам адски сексапилна и женствена въпреки мустака – според мен той е метафора на мъжките качества, които проявяваме.

Ти имаш ли мъжки качества?

За добро или лошо имам. Мислела съм си, че не е много атрактивно. Но не мога да се режисирам. Тринайсет години съм била в един мъжки спорт, баскетбола. Ето, и бокс тренирам. Имам вродено чувство за джентълменство, което ме влудява понякога. Но няма как да бъда кифла. Няма как да менажирам подобно нещо дълго време. Рано или късно Дори ще излезе на повърхността. А и смятам, че има какво да дам на човека отсреща, за да не се налага да допринасям с измислени неща.

На 14 февруари със сестра ти имате рожден ден.

Станахме на 32.

Чудесна възраст.

Не знам дали е чудесна, но поне не страдам като повечето жени, при които след 30-те започва едно трескаво притеснение.

Ти ли си по-мека от двете ви с Емануела?

Напоследък аз съм по-сприхавата. Тя много улегна, откакто роди. Изключително спокойна майка. Видяла съм я да се ядоса два пъти на детето, и то от мъка, че не иска да яде. Знам, че има родилки, които искат буквално да метнат през прозореца новородените си бебета, защото реват. Тя изкара на крак тази депресия, много интелигентно. Никога не се ядоса. Не че има за какво да му се ядосва на Васко, той е толкова благ и сладък.

Не ти ли се иска и на теб дете?

Иска ми се, аз съм от жените, които вярват, че това е призвание. Смятам, че ако не оставиш дете след себе си, не предадеш опита си, става малко безсмислено. Семейството за мен винаги е било приоритет и такъв ще остане.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР