Говори с EVA Vol.3

Да си родител не е лесно, но винаги е интересно

eva.bg 18 September 2019

Иванка Шалапатова от фондация „За нашите деца“, Невена Басарова-Дичева, основател и управител на Първа детска академия за добри обноски, бащата на три деца Калоян Явашев, описал неволите си в книгата „Дневникът на един родител звероукротител“, водещата Евелина Павлова и психоложката Димитрина Проданова.

Снимка: Иван Коловос

Как се възпитават деца знае всеки, с изключение на тези, които ги имат, е казал примирено Патрик О’Рурк. EVA се опита да внесе оптимизъм по темата отношения родители-деца на третото поред издание на дискусиите „Говори с EVA”. В зала „София“ на любезния домакин на събитието Гранд-хотел София се събраха хора, любопитни да чуят мнението на експерти като Иванка Шалапатова от фондация „За нашите деца“, психоложката Димитрина Проданова и Невена Басарова-Дичева, основател и управител на Първа детска академия за добри обноски. Както и на „колегата родител“, на потърпевшия с три деца Калоян Явашев, описал неволите си в книгата „Дневникът на един родител звероукротител“. В ролята на капелмайстор, задаващ темпото на дискусията, беше Евелина Павлова, която познаваме от множество телевизионни и радиоформати, самата тя майка на две деца.

Темата на поредния разговор, този път на тема „Родители и деца – кой кого възпитава“ беше провокирана от неотдавна излязлата книга на шведския психолог Давид Еберхард „Как децата завзеха властта. Крахът на либералното възпитание“, както и от все по-честите сигнали, че възприетите от съвременното поколение родители принципи не дават очакваните резултати.

Иванка Шалапатова, която е един от най-активно работещите хора за правата на децата и за налагане на модела на приемното родителство в България, отвори горещата тема що е то успешен родител. Мнозина биха се възпротивили на самото словосъчетание, защото как се измерва „балът“ на родителите? Изчисленията са невъзможни, но има граници в отношенията, които не биват да бъдат престъпвани. Насилието е едно от тях. Зачитането на личното пространство, особено с порастването на децата, също е важно. Трябва да позволим на децата си да имат тайни, каза Димитрина Проданова. А Невена Басарова-Дичева, адепт на гъвкавата дисциплина, я подкрепи, като сподели, че не влиза в стаята на десетгодишния си син, без да почука.

Как да запазим авторитета си, без да бъдем авторитарни, беше другата чувствителна тема. Калоян Явашев изнесе истинско стендъп шоу, разказвайки за отношенията с властната си майка, от чийто модел на възпитание бяга и до днес, вече с три деца под ръка. Калоян избягал от нея чак в Тенерифе, пренебрегвайки родителския едикт да не се отдалечава много от родния Бургас, не и отвъд Карнобат. Мирното съжителство със собствените му деца обаче също се получава нелеко. Залата реагира със смях и ръкопляскания на признанието му: „Казах на жена ми – положението е нашият екип срещу техния, не се поддавай на манипулации, защото те ще искат да ни разцепят.“

Трябва ли да сме приятели с децата си, попитаха от публиката. Внимателно с приятелството, казаха експертите и споделиха опита си в играта на добро и лошо ченге у дома. Родителят трябва да бъде родител, т.е. този, който създава правилата. Нека да избягваме думата „трябва“, можем да я заместим с „полезно е“, разви темата Невена Басарова-Дичева. Вместо да каже на сина си, че „трябва“ да си легне по-рано, тя извикала на помощ Гугъл, който с факти да убеди детето, че за него е полезно да се наспива, ако иска да порасне на височина. Кой малък мъж не иска това? Родителите доста често прекаляват с мърморенето и стават „бял шум“ за децата си – те просто спират да ги чуват, каза Димитрина Проданова. Неин клиент я обявил за гениален психолог, защото му подсказала начин да върне доверието на дъщеря си. Момиченцето отказвало контакт, когато разбрало, че таткото очаква дете от друга жена. Децата по-лесно говорят, когато хапват, бил „гениалният“ съвет и бащата просто поканил дъщеря си на пица след училище.

В края на дискусията се чу призив към родителите: не четете книги, не се ровете във форумите, следвайте интуицията си. Малко парадоксално, той дойде от Димитрина Проданова, чиято книга „Превод от детски“ с подзаглавие „Как да спасим децата от възрастните и обратно“, е бестселър на пазара.

Третото поред събитие от цикъла „Говори с EVA” бе реализирано с подкрепата на Бритиш Американ Табако, А1, Domaine Boyar и Vitis, както и на Гранд хотел София.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР