Баски чийзкейк
Това е най-лесният за правене чийзкейк, така че непременно го пробвайте
Мануела Панайотова 15 September 2019
В Страната на баските този нарочно изгорен чийзкейк е много обичан и популярен десерт, а в заведенията, твърдят, свършвал бързо.
Според класиката чийзкейкът трябва да е с порцеланова белота и равна текстура... Да, ама не!
В този случай имаме сладкиш, изпечен на висока температура, която прави външния му вид леко груб, грапав и силно прегорен, но пък наситен с цвят, аромат и вкус, който е загадъчен и примамлив - нещо средно между осолен карамел или кафяво масло, но с добавена стойност от карамелизирането на млечните частици. Леката външна горчивина крие сладка, кремообразна текстура, подобна на крем брюле, но по-изненадваща и добре балансирана.
В допълнение ще кажа, че това е най-лесният за правене чийзкейк, така че непременно го пробвайте!
Използвах 600 г крема сирене, 4 яйца, 275 г захар, 300 мл сметана, 2 с. лъжица брашно, ванилия.
Как го направих: Подготвих 22 см кръгла форма, като я намазах с мазнина, натиснах един лист хартия, докато залепне, отново намаслих и сложих още един лист, така че краищата им да излизат 2 см над ръба на формата (чийзкейкът доста се надува при печене). С миксер на ниска скорост разбих крема сиренето със захар, докато се разтвори. Започнах да добавям яйцата едно по едно, докато се усвоят от сместа. Добавих ванилия, сметана и пресятото брашно и разбърках.
Изсипах в подготвената форма и пекох на 200 С за около 60-65 минути. За разлика от други разновидности, този чийзкейк е най-добре да се поднася на стайна температура, затова изчаках да изстине, освободих от формата и поднесох.