Облечете Нощта

Ако имате деца, любими, приятели, хващайте ги за ръка и ги водете в Пловдив, за да споделите красивата лудост на Нощта. От 13 до 15 септември под тепетата ще има толкова случки по улици, галерии, театри, барове и градинки, че не можем да ги съберем в ръце, ще трябва да използваме и сърцето си.

eva.bg 12 септември 2019

Супер Луната, която ще изгрее на две места в Пловдив. Снимката е от изгрева й в другата европейска столица на културата за 2019 - италианския град Матера

Снимка: пресофис

Цялата програма може да видите на night.bg, ние подбрахме няколко събития, които включват сетива като вкус, обоняние, осезание, способността ни да се изненадваме и да бъдем любопитни за неизвестни факти.

НОЩни шоколадови турове с Гайо

13 и 14 септември от 18 ч. до полунощ    

на всеки 30 мин. | продължителност 25 мин.

Разходки в света на най-популярното сладко изкушение. Запознайте се с производството на занаятчийски шоколад директно от какаовото зърно. Всяка разходка завършва с дегустация. Туровете се провеждат в групи до 20 човека. При запълване на групата останалите изчакват следващия тур.

Кв. Прослав, ул. „Просвета” 1А, шоколадова фабрика Гайо

Работилница за възрастни за ебру - рисунки върху вода

13 и 14 септември от 19 до 22 ч.    

Организатор: Българско-турски литературен клуб

Ебру е танцът на боите върху водата, техниката представлява „рисуване върху вода” и отпечатване на картината върху хартия, плат или предмет. Нейната тайна обаче се крие в това, че яркостта и смесването на цветовете, както и форматът на рисунката никога не могат да бъдат повторени. Разковничето на красивата ебру рисунка е „китрето” – сгъстител на базата на растителни смоли, който не позволява потъването на боите, задържайки ги на повърхността. Техниката е присъща за източното изкуство, характеризиращо се с плавност, медитативност и търпение при изпълнението си.

В Джумая джамия, която ще бъде отворена за посещение от 19 до 01 часа (ако не сте влизали в нея, препоръчваме ви, изключително красива е отвътре).

Еврейски тур

14 септември от 19 до 21

Начална точка: Организация на евреите в България „Шалом“, ул. „Христо Данов” 20

Крайна точка: синагога "Цион"

Продължителност: 1,5 часа

Гостите на града могат се включат и да се запознаят с една 2000-годишна общност, спасена от съседите си по време на Холокоста. Започвайки от византийските времена, през османското владичество, до днес, колоритната сефарадска общност заема важна роля в живота на града. ”Тайният” еврейски тур на Пловдив ви запознава с живата история, отношенията и манталитета на българо-сефарадското еврейство, както и историята на оцеляването, спасението и съжителството през последните 70 години.

Ритуал А.С.Т.Р.А.Л.Н.И.О.Р.А.К.У.Л.И

13 септември от 19,35 до 20,20 ч., настаняване в 18,35

Ритуалът започва точно в 19,35 / Залез

Продължителност: приблизително 44,40 мин.

В Римския стадион

А.С.Т.Р.А.Л.Н.И.О.Р.А.К.У.Л.И ще преобрази пловдивския Римски стадион в храм за канализиране на единайсет измерения от вселената в ритуал, използващ церемониални предмети, бродирани ритуални одежди и честотно подравнени аромати и еликсири. Ритуалът ще активира възприятията на зрителите за постигане на общо състояние на единство. Оракулите ще пророкуват послания от същества от техните измерения и ще ги предават към всички присъстващи.

Куратор Аарон Мълтън. Проектът се осъществява в рамките на Sariev+Markov sculpture projects за НОЩ Пловдив 2019, организирана от фондация “Отворени изкуства“.

Прожекциите на филма "Кратка история на A.S.T.R.A.L.O.R.A.C.L.E.S”, филм на L, Аарон Мълтън & Майк Морел може да гледате също на Римския стадион, на 13 септември, 20,30 – 1 ч. и14 септември, 19 – 1 ч.

Инсталация Супер Луна

13 и 14 септември от 19 до 01 ч.  

През 2019 година в целия свят се провеждат чествания по случай успешната мисия „Аполо 11” и първото кацане на Луната (20 юли 1969 година). Открий своята супер луна и ни отбележи с хаштаг #moonnightplovdiv2019.

Проектът е в партньорство с другата европейска столица на културата за 2019 г. - Матера, където той вече беше показан. За фейсбук постовете може да се тагва страницата на Матера 2019: https://www.facebook.com/MateraBasilicata2019/.

(Издаваме информацията, че Луните в Пловдив ще светнат над Римския стадион и Небет тепе.)

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР