Шоколадовите французи

Мария и Венсан Гайо са собственици на първото в България ателие за шоколад, изработен директно от какаовите зърна

Адриана Попова 15 July 2012

Какво е шоколадът, ако не афродизиак. Мария и Венсан Гайо са собственици на първото в България ателие за шоколад, изработен директно от какаовите зърна, което се появи в края на миналата година в Пловдив. Двамата не водят телевизионно шоу, дори не са професионални готвачи. Но ги избрахме да са сред лицата на новата вълна кулинари заради страстта, с която бъркат своите шоколади. А може би и защото са млади, модерни и с интересни хобита.

Всичко започва с едно объркване. Мария е в Лион и Венсан е в Лион. Не се познават. Тя учи международни отношения, той – аудио-визуална техника. Мария е направила сайт за България на френски, който Венсан открива. А той има хубави спомени от България след една екскурзия със семейството си. Започват да си пишат, той си мисли, че тя е в България, тя си мисли, че той е в някой друг френски град, после объркването свършва, срещат се, влюбват се. Решават, че ще живеят в Пловдив. Венсан го харесва заради спокойствието и дори по-бързо се адаптира към ритъма му от пловдивчанката Мария.
До шоколада стигат през 2005 г. по време на екскурзия във Венецуела. Посещават една семейна какаова плантация, виждат как се прави истински, честен шоколад. И след известно време решават, че искат това. Купуват домашни уреди за преработка на какаовите зърна. Успяват да убедят майсторите в едно от малкото ателиета за ръчен шоколад във Франция да ги приемат за обучение. И отварят собствена работилница в Пловдив. Какаовите зърна внасят от Венецуела и Доминиканската република. За разлика от фабричната преработка не отнемат какаовото масло от сместа, от която се приготвя шоколадът, той е с цялата гама антиоксиданти и витамини, съдържащи се в зърната. Близо 3 седмици трае приготовлението му. Накрая дори опаковката се лепи ръчно и се удря печат. Обръщаме се към Мария, въпреки че Венсан говори много сладък български – като шоколад.

Какъв шоколад би направила специално за Венсан? Венсан е отличен дегустатор на шоколад, изключително чувствителен към интересни и непознати вкусове и аромати. Шоколадът, който бих изработила за него, ще съдържа поне 75% какао. Бих използвала стар фин сорт какаови зърна, обединяващ едновременно пикантни нотки на екзотични подправки и богат шоколадов вкус.
А за себе си - какъв е шоколадът, който би те изразил най-добре? Шоколадът, който хапвам всеки ден: 60% какаови зърна с малко мляко, печени ядки и мед. Балансиран и свеж вкус.
Kакво ви събужда сутрин? Мисълта, че е един нов ден, с нови предизвикателства и очаквания. Сутрините ухаят на зелен чай и препечени филийки с мед. Понякога си правим хлебчета с какаови зърна, прясно мляко и масло, подобни са на козунак.

В свободното си време двамата обичат да снимат. Венсан – предимно стари сгради и стари коли. Мария няма много време за любимия си тенис, въпреки че до 18-ата си година е тренирала професионално, играла е с Цеци Пиронкова. Венсан е запален барабанист и басист (има две бас китари, правени специално при френски лютиер). Бил е групар във Франция, докато следвал инженерство. След преместването си в Пловдив работи по специалността си, но сега е изцяло в шоколадовия бизнес. Музикалните му пристрастия обясняват и имената на трите вида шоколад, които произвеждат в момента с марката „Гайо“: „Джаз“, „Блус“ и „Поп“. От тях само последният е млечен, с печени ядки и 60% какао. Другите са със 70% какао и нерафинирана тръстикова захар (може да ги намерите в избрани места в София като „Гастроном“, „Зоя“, „Слънце Луна“, „Инке Тинке“, „Плюс това“ и в Пловдив – Art News Cafe, Stage 51, Apartment 101). Обмислят да пуснат и „рок“ шоколад, въпреки че напоследък Венсан експериментира повече с електронна музика.
Мария и Венсан са снимани в Център за сценични изкуства Stage 51 в Пловдив. Мария е с рокля на Илка Пейчева от Vintage Sofia
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР