Сладкиш с кокос и лимон

Комбинацията между лимон и кокос е фина и завладяваща - ароматите не се „състезават“, а се допълват и оставят усещане за свежест

Мануела Панайотова 08 September 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Изключително ароматен, този десерт е с маслена основа направена от бисквити, кокосово брашно и лимонова кора, елегантно „заскрежена“ с лимонова захар, която се разтапя в устата.

Комбинацията между лимон и кокос е фина и завладяваща - ароматите не се „състезават“, а се допълват и оставят усещане за свежест. Десерт, който лесно се прави, а вкусът му трудно се забравя, изобщо - струва си да го пробвате!

За основата използвах 200 г бисквити, 160 г кондензирано мляко, 120 г меко масло, 70 г кокосово брашно*, настъргана кора от 2 лимона.

За глазурата: 150 г пудра захар, лимонова кора, няколко лъжици лимонов сок, кокосови стърготини.

Как го направих: Смлях бисквитите в блендер и ги смесих с кокосово брашно и лимонова кора. Отделно размесих масло и кондензирано мляко до еднородна и кремообразна смес. Прибавих я към бисквитената смес, смесих ги добре и изсипах в облицована с хартия правоъгълна форма 20х20. Изравних с лъжица и прибрах във фризер за 10 минути.

Смесих захарта с лимонова кора и толкова лимонов сок, колкото е необходим, за да се получи мека глазура, но в същото време, гъста и бяла. Изсипах върху основата и разнесох с лъжица. Поръсих с кокосови стърготини и прибрах в хладилника за 4-6 часа. Нарязах на големи и малки квадрати и поднесох.

*Може да замените кокосовото брашно с бадемово брашно и да поднесете с филирани, леко запечени бадеми.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР