Merengada - напитка наслада

Нещо като млечен шейк, подсладен със захар, ароматизиран с лимонова кора и канела, сервиран с белтъци

11 August 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Тя е характерна за испанската кухня - нещо като млечен шейк, подсладен със захар, ароматизиран с лимонова кора и канела, сервиран с белтъци. Напитката десерт, със своята снежна“ текстура, е много подходящо средство за борба с летните жеги - охлажда, тонизира, засища... Пиеш и пееш!

Използвах 500 мл мляко*, 50 г захар, 1 пръчка канела, кората на 1 лимон, 3 белтъка, 20 г пудра захар, канела на прах. По желание може да сложите и няколко капки силно кафе.

Как я направих: Загрях млякото заедно със захарта, пръчка канела и лимонова кора. Разбърках, докато захарта се разтвори и малко преди да заври изключих топлината. Оставих да се охлади на стайна температура. Прецедих и прехвърлих в съд подходящ за фризера, където оставих за няколко часа. Извадих, разбърках с вилица и върнах във фризера за 2 часа.

Малко преди да сервирам разбих белтъците с пудра захар, докато станат устойчиви. Насипах заскреженото мляко в чаши, разпределих белтъците, поръсих с канела и поднесох с шоколадови пурички и мента.

*Може да ползвате всякакво растително мляко, но особено добре се получава с кокосово мляко.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР