Тутанкамон, наблизо както никога преди

Адриана Попова 08 August 2019

Снимка: Адриана Попова

Съкровищата на Тутанкамон, фараона тийнейджър, могат да се видят до 30 септември в Бургаската опера. Изложбата не бива да се подценява, въпреки че става въпрос за реплики на знаменитите артефакти. Стоте предмета са в мащаб едно към едно с автентичните находки и са изработени абсолютно прецизно от дърво със златно и сребърно покритие. Възпроизведени са дори резките и износванията по оригиналите, които иначе могат да бъдат видени в Египетския музей в Кайро. Тежат общо 7 тона и са направени от компанията Horus Limited, която единствена в целия свят има издадено разрешение от Министерството на културата в Египет.

Залите в Операта на Бургас буквално сияят в злато, особено вчепачтляващ е вторият етаж, където са изложени саркофазите и ковчезите, в които е била скрита мумията на Тутанкамон. Тук е и знаменитата му маска, оригиналът е изработен от 10 кг злато.

Какво още може да се види: тронове с глави на бикове, лъвове и коне, колесници, фигури на богове, фантастични нагръдници, типичната за египетските владетели корона, увенчана с кобра, тоалетни принадлежности със смайващо красива изработка и един сребърен тромпет, на който е свирено през 1939 година, 3266 години след смъртта на Тутанкамон. Един от най–силно въздействащите експонати е торс на владетеля, още дете, който е служел като манекен за ушиване на дрехите му.

Тутанкамон се възцарява на 8 години през 1333 година преди Христа и умира на 19, най–вероятно от инфекция след нараняване при сражение. Той е син на прокълнатия фараон Ехнатон, съпруг на Нефертити. Тутанкамон не е имал време да стане велик владетел, но въпреки това остава в историята, защото неговото погребение е единственото намерено непокътнато царско погребение от Древен Египет. Гробницата му със смайващите си златни предмети е открита в Долината на царете през 1922 г. от английския археолог Хауърд Картър.

Изложбата е открита всеки ден от 10 до 22 часа, цената на билетите е 16 лева.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР