Тарталети с карамелизирани кайсии и сладолед

Добра комбинация за лятото

Диана Шингарова 20 July 2023

Снимка: Диана Шингарова

Карамелизираните плодове и ваниловият сладолед са добра комбинация за лятото.

Необходими продукти: за сладкото: 800 г кайсии, 100 г захар, 85 г масло, ванилия. За маслените кошнички: 250 г брашно, 175 г масло, 1 яйце, щипка сол, ванилов сладолед.

Начин на приготвяне: в голяма купа пресейте брашното. Добавете 175 г меко масло на стайна температура. Нарежете го на кубчета и го претрийте с ръце в брашното, така че да се образуват маслени трохи. Разбъркайте яйцето с 2 с.л. вода и щипка сол. Замесете сместа с ръце, докато получите гладко тесто. Увийте го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 минути. Използвайте формички за тарталети.

Едно от най-чудесните неща в живота е, че периодично трябва да прекратяваме дейността, с която сме се захванали, за да посветим вниманието си на храненето, Лучано Павароти
Тестото ще ви стигне да оформите 12 средноголеми тарталети. Разточете върху набрашнен плот, изрежете с ринг и оформете кошнички, като натискате на дъното и на ръбовете, така че да не се надува при печене. Надупчете дъното с вилица. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса Целзий за 20 минути. Извадете от фурната и оставете да изстинат напълно.

За плънката: измийте кайсиите, отстранете костилките и ги нарежете на четири. Карамелизирайте захарта с малко вода. Добавете маслото и нарязаните кайсии, гответе на слаб огън, докато се карамелизират. Напълнете с тях охладените тарталети. Поднесете с топка ванилов сладолед. Украсете с листенца мента и ядливи цветя.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР