Аромат на зряло лято

Мануела Панайотова 22 August 2019

Снимка: Мануела Панайотова

През този сезон EVA се вписва в един актуален тренд – голяма част от напитките и летните коктейли, с които се освежаваме, да бъдат с елегантен вкус, далеч от баналността и... безалкохолни.

С дъх на праскови
Има време да съберем повече хубави картини, да ловим вятър, да удължим пътуването. Има време...

Може да запазим частица от лятото с аромат на праскови - от костилките им се получава превъзходен чай. Почистете ги добре, като леко ги подварите. След това ги изсушете във фурната на 200 градуса С за около час. Оставете ги да изстинат и ги съхранявайте в затворен буркан при стайна температура. За да направите чай, комбинирайте 4 или 5 костилки с 5 чаши вода. Когато водата заври, намалете огъня и оставете да къкри 10-15 минути. Извадете костилките и ги оставете да изсъхнат. Може да се използват до три пъти преди да се изхвърлят.

Дъхава магия
Всяка година преди ароматната експлозия на липите въздухът е белязан с нежния дъх на орловите нокти. Реших да затворя в бутилка уханието им, като направя сироп от цветовете.

Използвах 2 чаши цветове, добре измити, 2 чаши вода и 2 чаши захар.

Как го направих: Смесих водата и захарта и оставих на умерен огън, докато захарта се разтвори напълно. Отстраних от огъня и 5 минути по-късно добавих цветовете. Оставих ги в сиропа за 24 часа. Прецедих. Това, което се получи е истинска магия - дъхава и целебна. Можете да разредите сиропа с каквото ви хрумне. Добра комбинация е тази с газирана вода, лимонови резени и резени от краставица. Ако прибавите и водка, ще получите безценен алкохолен летен коктейл.

Латино гаспачо
Екстравагантен експеримент е предложението ми за бадемово гаспачо с латинки и смокини. Избрах латинката, защото е не само от красивите ядливи цветя, които багрят градините до късна есен. Нейните цветове и листа се ползват в кулинарията за салати, супи и маринати заради вкус и аромат, наподобяващи тези на кресона.

За гаспачото използвах една стара франзела, предварително нарязана, 1 1/2 чаши бланширани бадеми, 10 листа от латинка (може да замените със скилидки чесън), 2-3 с. л. оцет, 1 ч. л. сол, 100-150 мл зехтин, 4 чаши ледена вода, смокини.

Как го направих: Накиснах парчетата франзела във вода и ги изстисках. Поставих в блендер заедно с листата от латинка и бадемите и блендирах до гладко пюре. Добавих оцет, сол, зехтин (на тънка струя, докато се усвои) и вода. Прецедих през сито и оставих да се охлади. Гарнирах всяка чаша с една смокиня и цвят от латинка.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР