Една жена, която желае да бъде като всяка друга

Повечето от нас като чуят рак се стряскат и казват „Това на мен няма да ми се случи!" А дали?

23 July 2019

Възможно ли е една жена да не иска да се чувства специална? В женското ДНК е заложено да обичаме да се чувстваме специални и обгрижвани. Вниманието ни е приятно. Харесват ни малките ритуали, които отделяме само за себе си – време с приятелки, време за нас, планове, моменти…

Но има едни жени, които не искат да бъдат специални, а просто – като всяка друга. Не вярвате? Днес ви срещаме с една от тях - Жечка Илиева, арт терапевт във Фондация „Една от 8“, която ни разказва за тези жени и за това какво се крие зад посланието на емоционалната кампанията на Avon България и „Една от 8“ - „Искам да съм като всяка друга“.

Емоционалното послание на кампанията „Искам да съм като всяка друга“ показва действителността за диагностицираните жени, за която рядко се замисляме или по-скоро не познаваме. Какво крие то за теб?

Посланието на кампанията Искам да съм като всяка друга” показва една наистина скрита от очите на хората, които не са докоснати от болестта, реалност. Реалност, в която всеки ден жената, която е чула диагнозата „Рак”, се потапя отново и отново, колкото и време да е минало от поставянето на диагнозата. Защото страхът от болестта не си тръгва след лечението. Последствията, които ракът оставя след себе си на душата и тялото ти, стават твой ежедневен спътник. Спътник, не който осветява дните и нощите ти, а такъв, който присъства неканен в мислите ти, желанията ти, плановете ти, вмъква се в постелята ти, завладява сънищата ти и някак си невъзмутимо се просмуква в ежедневието ти.

Повечето от нас като чуят рак се стряскат и казват „Това на мен няма да ми се случи!" А дали? Болестта при мен дойде шепнешком и на пръсти преди повече от 6 години, когато бях на 39 години и днес, макар, че живея нормално и съм изпълнена с мечти за бъдещето, страхът от болестта, който остави грозните си следи върху мен, не си е тръгнал окончателно, защото все още усещам горчивия му привкус, макар понастоящем да не вгорчава живота ми. Днес, работейки във фондация за жени с рак на гърдата, ракът постоянно витае около мен, но аз избирам да виждам онези малки неща, които имат значение тук и сега - семейството, любовта, приятелите, пътешествията. Да, страх ме е, продължава да ме е страх, няма как да променя случилото се с мен, но мога и променям начина, по който гледам на нещата, които ми с случват и затова избирам да започвам всеки мой ден с усмивка и благодарност. Животът е твърде кратък, за да го приемам на сериозно. И е твърде кратък, за да го пилея.

Аз съм добра, и смела, и усмихната, но ми омръзна да бъда силна и ужасена.

И да, иска ми се да съм като другите…

И да, това е просто един живот.

Моят Живот, но ще го живея като себе си и ще му се радвам, та дори и да не съм като другите!!!

Би ли ни разказала повече за това как съвместната програма на Avon и Фондация „Една от 8“ „Бъди до мен“ помага на диагностицираните жени да се почувстват като всяка друга?

Съвместната програма на Avon и Фондация „Една от 8“ „Бъди до мен“ помага на диагностицираните жени да се почувстват като всяка друга с различните си активности, които се случват на територията на Клуба и извън него. Фондация Една от 8 подпомага жените, които са преминали или в момента се борят с това коварно заболяване в чисто емоционален, практически, информационен и психологически аспект. Но това не е всичко! Жените, които посещават нашата фондация, го правят, защото тук те се чувстват разбрани и приети, тук те отново започват да възвръщат позабравената си увереност като се учат да не пазят чувствата си, а да ги изразяват на глас. Тук те се научават да бъдат автентични със себе си. Не на последно място, разбира се, благодарение на съвместната ни кампания с Avon „Бъди до мен“ розовият кемпер на „Една от 8“ стига до различни малки и големи градове из страната ни, за безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.

Как протича една „арт терапия“ във Фондация „Една от 8“?

Арт терапията е начин за изразяване на конкретни емоционални или физически проблеми чрез изкуството. Не си мислете, че става въпрос за създаване на някакви произведения на изкуството, а за изразяване на себе си по начин, който ще изиграе положително влияние върху личностното израстване и развитие. Фокусът в арт терапията е насочен към вътрешните усещания, чувства, възприятия и въображение, не върху впечатления и наблюдения от външния свят.

Арт терапията при раково болни се прилага с цел подпомагане на това, хората да се чувстват по-добре, да се справят със страховете си и тревожността си, да постигнат чувство за свобода и да подобрят самочувствието си. Арт терапията е полезна за хората с рак, за да могат да идентифицират и изразят емоциите като гняв, страх и болезнени моменти. Затова във Фондация „Една от 8” по съвместната ни програма с AVON за подкрепа на жени с рак на гърдата, ежемесечно провеждаме арт ателиета водени от двама психолози /Надежда Милева и аз, Жечка Илиева/, където посредством различни терапевтични техники и/или проективни карти, насочваме вниманието и енергията на участниците в терапевтичния процес за постигането до прозрения по отношение на себе си. Към рисуването, изрязването или лепенето включваме и кратка дискусия по темата, където заедно изследваме планове, цели и мечти за бъдещето, както и методи за постигане на живота, който искаме за себе си. Темата, която поставяме, всеки път е различна и всяка участничка може да се включва в обсъждането, ако реши, и да бъде откровена толкова, колкото сама прецени за нужно. Ролята на терапевтите е да анализират изкуството, което са създавали участничките, за да развият те от своя страна вникване в психологическите си проблеми и емоции.

Една от услугите, която съвместната ви програма с Мисията на Avon срещу рака на гърдата включва, са консултациите с професионален гримьор. Защо са важни те за диагностицираните жени?

Лечението на рака на гърдата има множество странични ефекти като треска, падане на ноктите, осакатяваща болка и не на последно място окапване на косата, миглите, веждите... Ние, диагностицираните жени, имаме нуждата да знаем, че продължаваме, въпреки болестта, да бъдам харесвани и желани жени и имаме нужда да не сме просто пасивни наблюдатели, а сценаристи на собствения си живот. Имаме нужда да усещаме погледи върху себе си, които ни карат да се чувстваме значими, а не само да будим любопитство и хорски приказки. За да си възвърнем усещането за контрол имаме нужда от това някой специалист по макиажа да ни покаже, а защо не и да ни научи, как да бъдем красиви във всеки ден от живота си, да превърнем дефекта в забележителен ефект. Всички ние, преминали през това предизвикателство рак на гърдата, имаме осезаемата нужда всеки път, като се погледнем в огледалото, да се чувстваме красиви. Това ни помага да преодоляваме загубите, това е нашият начин да си върнем това, което ракът ни отнема по време на лечението.

Можем да кажем, че „Една от 8“ е клубът на специалните жени, които обаче искат да са като всяка друга. Смяташ ли, че това, че сте заедно и се подкрепяте, ви прави по-силни?

Разбира се, че може да кажем, че ”Една от 8” е клубът на специалните жени. Тези жени, които във всеки един момент от живота си искат да са като другите, и се стремят по всякакъв начин да заличат грозните следи, които болестта е оставила след себе си. Много житейски уроци сме научили покрай рака, много емоционални пътища сме извървели. Но понякога, само понякога, се случва да загубим своята решителност и кураж. И къде можем да намерим вдъхновение, да съберем сили и да продължим напред? Естествено във Фондацията, там където се чувстваш приета, разбрана и цяла. Там където няма нужда да обясняваш как се чувстваш, а всички те разбират само като погледнат разплаканите ти очи, защото познават болката и страха от първо лице. Там където можеш да мълчиш и тишината да говори вместо теб. Всички тези жени, които работим там и всички онези, които всекидневно посещават клуба на „Една от 8” сме като скъпоценни камъни, които блестят толкова ярко и не се боят да споделят от своята сила. Защото споделената болка е половин болка, споделеното щастие е двойно щастие.

Обръщането на перспективата кара клишета като подаръци, почивки, вечери и нови дрехи, да изглежда незначителни. Това ли бе целта?

Обръщането на перспективите при срещата с болестта, карат клишетата като подаръци, почивки, вечери, нови придобивки да изглеждат наистина незначителни, но целта не е това. Целта е да напомним на всички хора, че жените, диагностицирани с рак на гърдата, са като всички останали жени. Като тях мечтаят, надяват се, обичат… Като тях искат да плануват бъдещето и почивките си, а не лечението си… Като всички останали вярват, че заслужават щастие… Като всички хора и тези жени имат сърца и копнежи…

Хубавото в случая е, че все повече хора ще си припомнят общовалидната истина, че е жизнено важно да се научим да живеем тук и сега, да сме автентични със себе си и да се обичаме. Жалкото е, че човек обръща внимание на тези детайли, когато се сблъска челно с някакъв голям житейски проблем.

Като психолог винаги споделям, че е добре за нас, диагностицираните жени, ние самите да се научим да живеем с болестта, а не в болестта. Както се казва да стъпваме здраво на куция си крак. За всички хора е валидно, че ако решим да се съсредоточим върху причините, които ще ни помогнат да постигнем своите цели и мечти, ще ги намерим. По същия начин, ако решим да се съсредоточим върху това, което би ни попречило да ги осъществим, също ще го намерим. Толкова е просто: Намираме това, което търсим!

Нека това са значими неща, които изпълват живота ни със смисъл и съдържание!

Повече информация за кампанията и за това как може да допринесете към нея ще откриете на www.pinklight.bg

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР