Князе и княгини

eva.bg 25 June 2019

Снимка: художник Николай Михайлов

Малко познат портрет на младите князе Борис, Кирил и княгините Евдокия и Надежда от 1904 година, нарисуван от художника Николай Михайлов, е част от изложбата „Дворецът за изкуството” на Националната художествена галерия. Акцент е царственият портрет на княз Александър Батенберг, който по-рано тази година беше закупен от българската държава на търг в чужбина. Той е рисуван през 1881 г. в София от немския художник Конрад Вилхелм Дилиц – известен майстор на портрети на европейските владетели.

В изложбата, която продължава до 12 януари догодина, ще видите и портрети на двете съпруги на цар Фердинанд – рано починалата Мария Луиза, майка на Борис, Кирил, Евдокия и Надежда, и царица Елеонора, Забравения ангел на България, за нея скоро ще четете и на eva.bg. Мария Луиза е представена и като автор – с две нежни маслени рисунки на перуники и глициния (глициния и до днес обвива балкона на Двореца точно откъм покоите на княгинята).

Идеята на изложбата е да възкреси характера на Двореца, какъвто е бил на границата между ХІХ и ХХ век - като физическо пространство, създадено от архитекти и художници, и като лица на хората, които са го обитавали. Представени са първите поколения български художници като Иван Димитров, Антон Митов, Иван Ангелов, Ярослав Вешин, Никола Михайлов, Никола Петров, Атанас Михов, Александър Божинов, една от първите професионални художнички в страната Елена Карамихайлова.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР