Щастието е страничен продукт

Казва го един от големите му изследователи, писателят Ерик Уайнър. И предупреждава: не мислете прекалено много за него, това е сигурен начин да бъдете нещастни.

Адриана Попова 25 June 2019

В Америка не сме толкова щастливи, колкото сме богати, казва писателят Ерик Уайнър, човекът, обиколил света в търсене на местата, където живее щастието. Но има ли такива места? Финландия, Исландия и Дания са страните с най-щастливо население, но означава ли това, че ако се преместим да живеем там, автоматично ще станем и ние щастливи – нещо, в което вярват толкова българи, които си стягат багажа и отиват да живеят другаде. А и  колко нещастни са българите, не са ли те по-скоро влюбени в своето нещастие, попита Уайнър, който гостуваше у нас и откри, че имаме поне една причина да сме щастливи – ракията. Исландците по негово свидетелство също умеели да намират щастието в алкохола, казано направо - пиели като смокове, но само през уикенда.

Ерик Уайнър започва работа като бизнесрепортер в Американското обществено радио, дълги години обикаля света като кореспондент, попада на най-нещастните места и дори там търси най-нещастните хора, защото - както казва един американски водещ за журналистите – на вас работата ви е да правите хората нещастни. В един момент това искрено депресира Уайнър и той решава да мине откъм светлата страна, да търси добрите новини.

Един от изводите, до които стига, докато върви по световните пътеки, е, че щастието е свързано с другите хора. Противно на модното твърдение, че трябва да го търсим вътре в нас, той казва, че то не е солово изпълнение, а симфония. Щастливи хора са онези, които имат добри връзки с околните. Една от причините хората в Молдова да са сред най-нещастните на света, е липсата на доверие – в другия, в обществото, в правителството. Усещането, че липсва справедливост, ни кара да сме мрачни и потиснати. Но то, както и щастието, е толкова субективно, защото едва ли в Молдова справедливостта е в по-лошо здраве от Буркина Фасо. И тук Уайнър дава още един съвет към онези, които искат да се чувстват комфортно с живота си – благодарете за нещата, които имате и не мислете за онова, което нямате. Ще го повторя:

БЛАГОДАРЕТЕ ЗА НЕЩАТА, КОИТО ИМАТЕ И НЕ МИСЛЕТЕ ЗА ОНОВА, КОЕТО НЯМАТЕ.

Опитайте се да нямате големи очаквания за нищо, полагайте усилия да сте добри в работата и семейството, без да се интересувате от резултатите. С други думи – не дяволската ефективност, а божественото усилие е важно за един добър живот. Щастието е трудно постижимо, има обичая да се изплъзва, особено ако постоянно мислим как да го постигнем. То е приятен страничен ефект, когато живеем пълноценно, казва Уайнър и предупреждава – не мислете прекалено много по темата щастие, защото ще се чувствате нещастни. Хората в Тайланд дори смятали, че прекаленото замисляне по една тема е признак за психическо разстройство.

Първата и най-известна книга на Ерик Уайнър, онази, в която обикаля света в търсене на щастливите места, и на нещастните също, онази, която го превръща в бестселърово име, е „География на блаженството”. Следват я „Човек търси Бог” и „География на гения”, всичките издадени у нас от Faber. В София, където беше гост на Шестия световен конгрес на информационните агенции, Уайнър каза, че е готов със следващата – „Експресът на Сократ”, която ще е посветена на мъдростта. Според Уайнър Сократ е олицетворение на истинския журналист - задавал е дразнещи въпроси, не се обличал добре и нямал пари. Не се е съгласявал с нещо, само защото изглежда очевидно. Що се отнася до мъдростта, според Уайнър – той го каза в интервю пред bTV, тя е знание, което можеш да използваш, за да имаш не само ти, но и всички останали, по-добър и щастлив живот.

В последния доклад на ООН от 2018 г. за това кои са най-щастливите и най-нещастните страни на света България заема стотната позиция от 156 проучени държави. Оказва се, че всяка година се изкачваме нагоре – през 2016 г. сме били на 129-о място, година по-рано – на 134-о. САЩ е на 18-о място, Великобритания – на 19-о, Япония е с непрестижната 54-а позиция. Кое изстрелва държави като Финландия, Дания, Исландия, Норвегия и Швейцария начело на класацаията? Краткият отговор е: способността на обществата им да превръщат богатството в благосъстояние.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР