Животът, почувстван силно

Един дзен монах седи в тишината на своята килия. Взема четка и много съсредоточено рисува кръг, който затваря. Това е последният жест на ръката му на тази земя.В края на дните си Тициано Терцани разказва на сина си за своето голямо житейско пътешествие и за това – какво е животът.

eva.bg 08 June 2019

Тициано Терцани е роден във Флоренция през 1938 г. Повече от трийсет години живее в Азия заедно с жена си Анджела и с децата си Саския и Фолко. Той е писател, есеист и преди всичко журналист. Работи като кореспондент за немския седмичник ДерШпигел и сътрудничи на известните италиански вестници: Еспресо, Ла Република и Кориере дела Сера.

Описва големите събития, на които е свидетел, в книги, преведени на много езици: „Леопардова кожа“ и „Хай Понг! Освобождението на Сайгон“ - за войната във Виетнам; „Забранената врата“ - за Китай след Мао; „Лека нощ, господин Ленин“ - за разпадането на Съветския съюз.

Сборникът „В Азия“ включва най-добрите му статии за Изтока. През 1995 г. публикува „Един гадател ми каза“. През 2002 г. излиза книгата „Писма срещу войната“ – едно послание за мир, което ТицианоТерцани отправя в желанието си да спре задълбочаването на кризата Изток - Запад след американското нападение над Афганистан.

В последната си книга „Още един кръг с въртележката“ (2004), написана в различните фази на лечението на рака, той се пита за смисъла на човешкото съществуване. Умира през юли 2004 г.

С книгата „Краят е моето начало“ Тициано Терцани ни завещава разговорите със сина си, които се превръщат в химн на живота, като напомня на младите колко важни са фантазията, любопитството към различното и смелостта да се води свободен, истински живот, богат на приключения и любов.

Книгата бе представена в столицата със специалното участие на Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт, и журналиста Якопо Сторни, кореспондент на Corriere Fiorentino и CorrieredellaSera.

Издава „Книгомания“, преводът е на Пенка Манолова.

 

 

 

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР