Атина - да се забавляваш е единственият начин да оцелееш

Има градове, които възникват преди столетия, но има и Атина, която отброява историята си с хилядолетия. Този древен средиземноморски град не се страхува и днес да създава и завещава паметници като новата опера и библиотека в модерния комплекс, проектиран от Ренцо Пиано, например. С рекорден брой гости през изминалата година Атина триумфално се завръща на световната туристическа сцена

Любомир Василев 17 June 2019

Kuzina

С уникалната си кулинария, основана на гръцките традиции в храненето, менюто в повечето ресторанти тук е пътуване из страната със селекция на най-доброто. Както самите атиняни обичат да казват: „Да се забавляваш е единственият начин да оцелееш“. И те наистина знаят как да го правят.

Надали има друга държава в света с повече заведения на глава от населението. Тук умението да се наслаждаваш на живота чрез храната е превърнато в изкуство. Понятие като забързан бизнес обяд не съществува, а късната вечеря е неизменна част от гръцката „eating out“ култура.

Атина разполага с различни типове заведения, вариращи от традиционни таверни до изискани фюжън ресторанти.

Плака е безспорно красива и е на първо място по броя на ресторантите си, но повечето са насочени към туристите и определено могат да бъдат разочароващи. Лично аз предпочитам така наречените модерни таверни в центъра на града, които предлагат класически гръцки ястия в съвременна версия.

Psaras е най-старата таверна на Плака и една от малкото, в която местните жители са повече от туристите. На гръцки името й означава рибар, така че изобилието от морска храна е очаквано. Местни специалитети като агнешко печено в гърне със сирене и картофи също са в менюто. Подредените по стълбите дървени орехови маси водят към Акропола.
От модерните гръцки таверни препоръчвам Tzitzikas kai Mermiges – Скакалец и мравка. Тук има наистина необичайни и вкусни ястия. Пилешкото филе в кремообразен сос от мастиха (вид ароматна дървесна смола) е любимото ястие на местните.

Разположен в неокласическа сграда, трийсетместният ресторант Funky Gourmet е горд носител на две Мишлен звезди. Храната е изискана и добре презентирана с представители на средиземноморската кухня като гръцка бутарга (осолен хайвер от риба). Бъдете подготвени за някои иновативни комбинации и текстури, като макарони от грис, пълнени с хайвер от морски таралежи.

Nolan е приятен и различен поглед върху стандартната гръцка кухня и е ресторант, избиран от изтънчената публика в Атина. Главният готвач Сотирис Контизас е роден в Атина от майка японка и баща грък. Създава вкусни японско-гръцки фюжън ястия – тиквички мисо и пушен патладжан, хамбургер със смокиня и тахини сос (на основата на сусамов тахан) и две авторски ястия: Nolan бъргър с треска и вкусното пържено Nolan пиле. Трапезарията е минималистична и елегантна.

Vezene е от ресторантите, които просто трябва да посетите! С вид на нюйоркско бистро той въвежда тук за първи път концепцията за модерна бирария с акцент върху месото. Смесица е между американски стек хаус, френско бистро и гръцка таверна от нов тип. Награденият с Мишлен звезда ресторант дефинира концепцията за комфортна храна и селска таверна като съвременна гастрономична тенденция в градска среда.

Zurbaran е определено новото и модерно място в Атина. То перфектно съчетава в концепцията си елементи от миналото с тенденциите на бъдещето. Ресторантът носи свеж полъх в историческата част на Колонаки. Тук се събира най-цветната и интересна публика в Атина. Менюто е повлияно от световните тенденции. Подчертавайки таланта на главния готвач, храната е смесица от традиционни и модерни вкусове, обогатена със здравословни елементи и съвременен усет.

С възхитителния си изглед към Акропола и храма на Хефес ресторант Kuzina предлага храна с подобно качество. Воден от известния готвач Арис Цанаклидис, тук съвременната гръцка кухня има водеща роля в менюто. Най-пресните продукти, директна доставка от фермите, са представени по революционен начин. Баланс между традиция и кулинарна изобретателност – това е мотото тук. Ястия като известните кнедли с мус от фета сирене, мента и сос от нар ни разсейват на моменти от прекрасната гледка към върха. Но мога да обещая незабравимо преживяване.

Spaghetti Kitchen препоръчва

Psaras
Tzitzikas kai Mermiges
Nolan
Vezene
Zurbaran
Kuzina

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР