Атина - да се забавляваш е единственият начин да оцелееш
Има градове, които възникват преди столетия, но има и Атина, която отброява историята си с хилядолетия. Този древен средиземноморски град не се страхува и днес да създава и завещава паметници като новата опера и библиотека в модерния комплекс, проектиран от Ренцо Пиано, например. С рекорден брой гости през изминалата година Атина триумфално се завръща на световната туристическа сцена
Любомир Василев 17 June 2019
Kuzina
С уникалната си кулинария, основана на гръцките традиции в храненето, менюто в повечето ресторанти тук е пътуване из страната със селекция на най-доброто. Както самите атиняни обичат да казват: „Да се забавляваш е единственият начин да оцелееш“. И те наистина знаят как да го правят.
Надали има друга държава в света с повече заведения на глава от населението. Тук умението да се наслаждаваш на живота чрез храната е превърнато в изкуство. Понятие като забързан бизнес обяд не съществува, а късната вечеря е неизменна част от гръцката „eating out“ култура.
Атина разполага с различни типове заведения, вариращи от традиционни таверни до изискани фюжън ресторанти.
Плака е безспорно красива и е на първо място по броя на ресторантите си, но повечето са насочени към туристите и определено могат да бъдат разочароващи. Лично аз предпочитам така наречените модерни таверни в центъра на града, които предлагат класически гръцки ястия в съвременна версия.
Psaras е най-старата таверна на Плака и една от малкото, в която местните жители са повече от туристите. На гръцки името й означава рибар, така че изобилието от морска храна е очаквано. Местни специалитети като агнешко печено в гърне със сирене и картофи също са в менюто. Подредените по стълбите дървени орехови маси водят към Акропола.
От модерните гръцки таверни препоръчвам Tzitzikas kai Mermiges – Скакалец и мравка. Тук има наистина необичайни и вкусни ястия. Пилешкото филе в кремообразен сос от мастиха (вид ароматна дървесна смола) е любимото ястие на местните.
Разположен в неокласическа сграда, трийсетместният ресторант Funky Gourmet е горд носител на две Мишлен звезди. Храната е изискана и добре презентирана с представители на средиземноморската кухня като гръцка бутарга (осолен хайвер от риба). Бъдете подготвени за някои иновативни комбинации и текстури, като макарони от грис, пълнени с хайвер от морски таралежи.
Nolan е приятен и различен поглед върху стандартната гръцка кухня и е ресторант, избиран от изтънчената публика в Атина. Главният готвач Сотирис Контизас е роден в Атина от майка японка и баща грък. Създава вкусни японско-гръцки фюжън ястия – тиквички мисо и пушен патладжан, хамбургер със смокиня и тахини сос (на основата на сусамов тахан) и две авторски ястия: Nolan бъргър с треска и вкусното пържено Nolan пиле. Трапезарията е минималистична и елегантна.
Vezene е от ресторантите, които просто трябва да посетите! С вид на нюйоркско бистро той въвежда тук за първи път концепцията за модерна бирария с акцент върху месото. Смесица е между американски стек хаус, френско бистро и гръцка таверна от нов тип. Награденият с Мишлен звезда ресторант дефинира концепцията за комфортна храна и селска таверна като съвременна гастрономична тенденция в градска среда.
Zurbaran е определено новото и модерно място в Атина. То перфектно съчетава в концепцията си елементи от миналото с тенденциите на бъдещето. Ресторантът носи свеж полъх в историческата част на Колонаки. Тук се събира най-цветната и интересна публика в Атина. Менюто е повлияно от световните тенденции. Подчертавайки таланта на главния готвач, храната е смесица от традиционни и модерни вкусове, обогатена със здравословни елементи и съвременен усет.
С възхитителния си изглед към Акропола и храма на Хефес ресторант Kuzina предлага храна с подобно качество. Воден от известния готвач Арис Цанаклидис, тук съвременната гръцка кухня има водеща роля в менюто. Най-пресните продукти, директна доставка от фермите, са представени по революционен начин. Баланс между традиция и кулинарна изобретателност – това е мотото тук. Ястия като известните кнедли с мус от фета сирене, мента и сос от нар ни разсейват на моменти от прекрасната гледка към върха. Но мога да обещая незабравимо преживяване.
Spaghetti Kitchen препоръчва
Psaras
Tzitzikas kai Mermiges
Nolan
Vezene
Zurbaran
Kuzina