Виж кой печели

Великолепна петорка от автори се конкурират за Европейската литературна награда "Димитър Димов": руснак, българин, французин, литовец и британка

eva.bg 23 May 2019

Руснак, българин, французин, литовец и британка са на финала за Европейската литературна награда „Димитър Димов”, която ще бъде връчена в началото на юни във Варна. Кои са писателите, които се конкурират за спечелването й?

Дмитрий Глуховски е със статута на култов автор. Започва да пише фантастични истории още 10-годишен, но големият му дебют идва, когато е на 26 – с „Метро 2033”. Следват „Здрач“, „Метро 2034“, „Бъдеще“ и финалът на трилогията „Метро 2035“. Романът „Текст“ (изд. „Сиела“) - психотрилър и криминална драма, с който Глуховски е номинаран за наградата „Димитър Димов“, излезе на български език през миналата година.

Добромир Байчев е сценарист на телевизионни предавания. Миналата година дебютният му роман „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“) спечели Голямата награда на конкурса „Развитие“. Сега историята му за човечността, която е над всяка идеология и над всеки режим, продължава състезателната си кариера за „Димитър Димов”.

Саулюс Шалтянис идва от Литва, писател с младежки дух и собствен стил, в който оригинално се съчетават лиризмът и иронията, поетичното и критичното мислене. Представя се с романа си „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“).

Жером Ферари е роден в Париж в семейство на корсиканци. Най-известното му произведение е „Проповед за падането на Рим“ (2012), за него печели и „Гонкур“ (издаден от „Факел Експрес“ на български миналата година).

Тайе Селаси е родена през 1979 г. в Лондон, в семейството на нигерийка и ганаец. Прави огромно впечатление с първия си и единствен засега роман „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“). Провъзгласен за „изящна поезия“ и „зашеметяващ дебют“, романът влиза в класациите за „Топ 10 на най-добрите книги на годината“ на The Economist и Wall Street Journal.

Наградата „Димитър Димов” се връчва в рамките на фестивала „Варна Лит”, който ще се проведе между 29 май и 1 юни във Варна. Целта му е да вкара книгите, заедно с авторите, в класните стаи и сърцата на децата и тийнейджърите. Темата на тазгодишното издание на фестивала е „Истории и история“. Пред учениците на Варна е поставено предизвикателството – литературен конкурс „Големи и малки семейни истории“.Във Варна освен Глуховски и гореизброената компания идват Нарине Абгарян и още дузина интересни имена, сред които Стефан Цанев, Бойко Василев, Томас Макгонигъл, написал първия в американската литературна история роман с български сюжет, Юлия Спиридонова – Юлка, Миленита и известната преводачка от български Мари Врина-Николов.  

Още на www.varnalit.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР