Защо трябва да пием български пробиотици

В какво се крие тайната на добрия пробиотик и как да подберем най-подходящия за нас? Защо трябва да използваме пробиотици от държавата, в която живеем?

25 April 2019

Ако се поинтересуваме с какво са се хранели древните нации, неизменно ще ни направи впечатление, че са консумирали всекидневно ферментирал продукт.

За нас, българите, той е бил киселото мляко, за руснаците е кефирът, за японците – мисото, за корейците – кимчито, за Китай и някои части на Европа – киселото зеле. Всяка цивилизация е разчитала на храни, богати на пробиотици, и това не е случайно.

На Балканите, естествено, ферментиралите храни, богати на полезни микроорганизми, са задължителен елемент от дневното меню. От векове наред битът на българина включва собствено производство и консумацията на кисело мляко, бяло саламурено сирене, кашкавал и др. и на това се е отдавал големия брой дълголетници, живели по нашите земи.

Природата мисли за всичко и най-вече за нас и здравето ни

В организма на човек в зряла възраст има около 1.5–2 кг живи бактерии от над 1000 вида. Ключова роля за баланса и здравето играят представителите на млечнокиселите бактерии и бифидобактериите. Всички тези бактерии бележат видово разнообразие в чревния тракт, спрямо географския регион, начина на живот и хранене.

Пробиотик означава „за живот“. Тези живи бактерии въздействат благоприятно върху чревно-микробната флора, тъй като отделят вещества за унищожаване бактериите на гниене и ферментация. Така ни предпазват от ракови заболявания и алергии. Доказан е ефектът им за детоксикация и повишаване на имунитета.

Защо е полезен българският пробиотик

След направени изследвания в началото на XX век се установява, че белтъчните вещества в дебелото черво загниват, ставайки токсични и вредни за човека. Те се абсорбират от организма и предизвикват промени в тъканите, като старчески изменения. Вредното въздействие на гнилостните микроорганизми може да се премахнат чрез постоянно заселване на лактобацили в чревния тракт. Полезната бактерия Лактобацилус булгарикус е кръстена на България – страната, в която за първи път е открита и използвана. Българското кисело мляко е най-старият пробиотик, известен на човека. От дълбока древност се използва като храна, която укрепва здравето и дълголетието, а хранителната му стойност и здравословни качества са забулени с митове и легенди.

Именно този най-древен познат пробиотик е в основата на цялата продуктова гама на пробиотиците с марката LactoFlor. Тайната му се крие в основата на симбиозата между Lactobacullus Bulgaricus и Streptococcus Termophilus, която единствена при ферментация води до получаването на ценните качества на продукта наречен „българско кисело мляко“.

Как да изберем правилния пробиотик

Лошите начин на живот и хранителни навици на населението от една страна и нарастващата информираност на хората от друга, обуславят огромния интерес към пробиотичните продукти в световен мащаб, което провокира пазара да отговори с още по-голямо предлагане. Затова нека разгледаме основните критерии и характеристики, по които можем да изберем качествен пробиотик.

СЪСТАВ

Има данни от различни части на света, които доказват разликите в състава на полезната чревна микрофлора, съответстващи с храната и географския регион. Затова една мултибактериална формула ще е по-ефикасна, ако съдържа онези бактерии от природата на даденото място, на което живеем. Продуктите от гамата Lactoflor Bio Plus съдържат микроорганизми изолирани от различни екологично-чисти райони в България и са част от голямата микробна колекция на Lactina.

ПРОИЗВОДИТЕЛЛактофлор е първият български пробиотик, разработен от Кенди Фарма - лидер в производството на пробиотоци в България – известен с научния екип, биотехнологичен капацитет и сертификати по най-високите международни стандарт.

БИОНАЛИЧНОСТ брой на количеството живи бактерии, достигнали до червата. Дозовата единица, в която се предлага един пробиотичен продукт, трябва да бъде такава, че да осигури стабилността му във времето. Lactoflor Bio Plus капсули съдържа стомашно-устойчиви DR капсули, които запазват своята цялост в стомаха, като по този начин предпазват пробиотичните микроорганизми от агресивната стомашна среда и освобождават съдържимото си едва, когато попаднат в червата, където бактериите могат да проявят своята благоприятна биологична активност. Концентрацията на пробиотичните микроорганизми в Lactoflor Bio Plus капсули и таблетки е достатъчно висока, че да осигури необходимия дневен прием с 1-2 капсули/таблетки на ден, с което значително улеснява потребителя. Необходимо е пробиотиците да се взимат по-дълго време (не само 7-14 дни), за да могат "добрите бактерии“ трайно да се населят и чревната микробиота да се балансира и подобри.

- Lactoflor BioPlus капсули – синбиотик, който възстановява баланса на чревния микробиота и е подходящ за превенция и продължителен прием (60 капсули).

- Lactoflor BioPlus таблетки – синбиотик за смучене за стомашно-чревен комфорт и хигиена на устата. Съдържа изомалт - за предотвратяване образуването на плака и кариеси в устата, и се бори с лошите бактерии. Вкусен и любим на децата, подходящ за тях, както и за диабетици.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР