За чист въздух у дома

Да пречистим въздуха у дома с помощта на природата. Оказва се, че въздухът в апартамента ни е по-вреден от този навън...

eva.bg 05 January 2021

Снимка: instagram

„Дишай дълбоко“, казваме всеки ден – на себе си и на хората около нас. Оказва се обаче, че това невинаги е лесна задача, тъй като въздухът около нас е много замърсен. Нещо повече – проучванията сочат, че въздухът у дома е далеч по-мръсен и вреден от този навън. Сега, когато прекарваме много повече време вкъщи заради пандемията, трябва да си дадем сметка за последствията от въздуха, който дишаме ежедневно. 

У дома живеем с химикали от почистващи препарати, както и с такива, които се слагат по мебелите, за да редуцират огъня при случай на пожар, дишаме дори и летливи органични съединения (ЛОС), намиращи се в картините, които красят стените ни. Накратко - и по домовете си не сме съвсем в безопасност от вредни фактори. 

Научните изследвания на Американската агенция за опазване на околната среда доказват, че въздухът в апартаментите ни е много по-замърсен, отколкото външният – дори и в най-големите индустриални градове! Това звучи доста стряскащо.

Освен честото проветряване, което е напълно задължително, друго добро решение на тези проблеми са определени стайни растения, които могат да пречистват въздуха по невероятен начин. Трябва просто да се сдобиете с тях. Ето кои са те:

Каучуково дръвче (Rubber Tree)

Независимо дали ще си вземете класическо зелено каучуково дръвче, или такова с тъмни листа, то ще произведе много големи количества кислород (доста повече от други растения!) и ще се отърве от вредното химическо съединение формалдехид, което се намира в строителните материали и е навсякъде около нас.

Аглонема

Те обичат всякакъв вид осветление и се наричат „китайски вечнозелени растения“. Те се борят както с формалдехида, така и с бензола.

Нефролепис (Kimberly Queen Ferns)

Това красиво растение филтрира ксилена и във въздуха. То е много издръжливо и се развива бързо. Стои чудесно както в нормални саксии, така и във висящи такива.

Сансевиера

Сансевиерата е щастлива на каквато и светлина да я сложите. Лесна е за поддръжка и докато живее в дома ви, ще го пречиства от ксилена, формалдехида и трихлоретилен, който се съдържа в боите, лепилата, лаковете и много други предмети, които ползваме ежедневно.

Дяволски бръшлян (Golden Pothos)

Той може да се постави на рафт, висяща саксия или на земята. Не е капризно растение, но светлината е добра за листенцата му. Той абсорбира токсините от въздуха, които се отделят от мебелите.

Драцена

Освен, че подобно на другите растения драцената отстранява бензола, формалдехида, ксилена и трихлоретилена, тя ще подобри концентрацията и паметта ви!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР